Uw melding wordt verzonden

Fraude is er in allerlei vormen. Niet alleen via de mail proberen oplichters gegevens te achterhalen of geld te verdienen, ook via de telefoon benaderen ze potentiële slachtoffers. Elk jaar worden duizenden mensen de dupe van telefonische oplichting. Sommigen raken slechts een paar euro kwijt, anderen hun spaargeld. We zetten de verschillende soorten telefoonfraude voor u op een rij.
Microsoftbellers
U krijgt een telefoontje van iemand die beweert voor Microsoft te werken. De Microsoftbeller zegt te kunnen helpen bij het oplossen van computerproblemen. In werkelijkheid is de fraudeur uit op uw geld. Verleen dan ook geen toegang tot uw computer, laat geen programma installeren en geef nooit uw (bank)gegevens door. Dit soort belletjes worden ook wel Microsofttelefoontjes genoemd. Microsoft heeft op de eigen site informatie staan over de werkwijze van de criminelen die wereldwijd opereren.
Aanbiedingen
Via de telefoon wordt u benaderd voor een aanbieding. Dat kan van alles zijn, van goedkope leningen tot een deelname aan een loterij. De oplichters geven u vaak geen tijd om na te denken over het voorstel. Ze willen alleen maar dat u ‘ja’ zegt of meegaat in hun verhaal. Sommige fraudeurs verwijzen u zelfs door naar websites, bijvoorbeeld met reviews van ‘tevreden klanten’. Die site en de klanten zijn waarschijnlijk net zo nep als de intenties van de oplichter.
Loterijfraude
Niet alleen via e-mail kunt u op de hoogte worden gesteld van een gewonnen prijs, ook kunt u op uw mobiele telefoon een sms krijgen dat u de winnaar bent. Dit wordt ook wel loterijfraude genoemd. Reageer niet op de sms. Onthoud dat u nooit zomaar een prijs kunt winnen, als u niet meespeelt.
Terugbelfraude
U heeft een gemiste oproep van een nummer dat u niet herkent. Dan is het verleidelijk om terug te bellen. Het telefoontje komt echter van oplichters die via een auto-dialer duizenden telefoontjes naar willekeurige mobiele nummers plegen. De telefoon gaat één keer over en daarna wordt de verbinding verbroken. De oplichters hopen dat u terugbelt. Dan belt u namelijk via een duur (internationaal) servicenummer. Ze proberen u lang aan de telefoon te houden of u hoort het geluid van een telefoon die overgaat. In werkelijkheid is dat een bandopname op een antwoordapparaat. Deze vorm van oplichting heet ook wel wangiri-fraude.
Herkennen
Oplichters stellen alles in het werk om hun doel te bereiken. Sommige fraudeurs lijken erg vriendelijk. Zo wordt u aangesproken met uw voornaam en volgt soms een leuk praatje. Ook richten ze hun pijlen op oudere mensen. De beller neemt aan dat ze alleenstaand zijn en geld hebben. Bovendien zijn ouderen over het algemeen vriendelijker tegen vreemden.
Op het moment dat wordt aangedrongen op het doorgeven van persoonlijke informatie, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Wordt er gevraagd naar uw bankrekeningnummer, creditcard of BSN-nummer, hang dan op. Andere opmerkingen die erop duiden dat u een oplichter aan de telefoon heeft:
– U bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding).
– U krijgt een mooi cadeau als u het product koopt.
– U bent een van de gelukkige winnaars.
– U heeft een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij.
– U moet direct een beslissing nemen.
Tips