Vanwege de lockdown-maatregelen zijn wij tijdelijk telefonisch niet bereikbaar
Let op: Valse SMS over zorgtoeslag in omloop Sinds 11:24 22 jan 2021

Ik ben gebeld door de Belastingdienst of een incassobureau

De Fraudehelpdesk krijgt regelmatig meldingen binnen over intimiderende telefoontjes van ‘incassobureaus’ of namens de Belastingdienst. De nep-deurwaarder of nep-Belastingmedewerker stelt dat er sprake is van een openstaande factuur of belastingachterstand.

Volgens de beller staat er een rekening open en volgt er binnenkort beslaglegging. Om dat te voorkomen, moet de openstaande factuur direct worden betaald. Maar er is uiteraard nooit een overeenkomst gesloten met het bedrijf en er is dus ook geen openstaande factuur. Ook is dit niet de werkwijze van de Belastingdienst.

Sommige oplichters komen zelfs met een voorstel waarbij er meer geld moet worden overgemaakt dan het zogenaamd openstaande bedrag. U zou bijvoorbeeld een betalingsachterstand hebben van 300 euro, maar er wordt geadviseerd 3000 euro te betalen. Het resterende bedrag wordt later weer teruggeboekt, aldus de beller. In werkelijkheid bent u het geld kwijt.

Vraag altijd eerst om een bewijs van de overeenkomst voordat u stappen onderneemt. Vraag ook waarop de vordering is gebaseerd. Als een antwoord uitblijft, kunt u het beste de verbinding verbreken.

Als het om de Belastingdienst gaat, laat dan weten zelf terug te bellen. Gebruik daarvoor de telefoonnummers op de website van de Belastingdienst, en controleer of er daadwerkelijk een achterstand betaald moet worden.

Andere onderwerpen

Ik heb een raar telefoontje ontvangen

Ik heb een nare ervaring met online shoppen

Bestaat mijn online geliefde wel echt?

Mijn gegevens zijn in verkeerde handen gevallen

Ik heb een vreemd bericht ontvangen

Mij is iets anders overkomen

Fraude? Direct melden!