088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Ik ben opgebeld door een Engelstalig bandje

U wordt gebeld en als u opneemt krijgt u een Engels gesproken bandje te horen. Het telefoontje is zogenaamd afkomstig van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden) of het ‘Ministry of Justice’.

De telefoontjes lijken van een Nederlands (mobiel) nummer te komen, of van de Hoge Raad of de Rijksoverheid. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’: een techniek waarmee oplichters een ander nummer kunnen laten zien dan waar ze in werkelijkheid mee bellen. De telefoonnummers die gespooft zijn, zijn van particulieren of ondernemers die niets met de oplichting te maken hebben.

Wat er uiteindelijk aan de telefoon gezegd wordt, is wisselend:

  • Uw BSN-nummer wordt misbruikt, of:
  • Er loopt een arrestatiebevel tegen u, of:
  • U wordt verdacht van criminele activiteiten, zoals drugshandel en witwassen.

Hierna wordt u gevraagd het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een ‘agent’. Deze agent vraagt naar persoonlijke gegevens, om uw identiteit te bevestigen. Soms wordt daarna gezegd dat u uw geld moet ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. In andere gevallen wordt verzocht een programmaatje te downloaden, waarmee de beller in uw computer kan meekijken en handelen. Sommige melders krijgen geld gestort op hun rekening, wat moet worden overgeboekt naar verschillende rekeningnummers of een cryptowallet.

Advies

Wij raden u aan om alert te blijven op toekomstig telefoonverkeer en voor u onbekende telefoonnummers niet terug te bellen.

Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje, maar verbreek de verbinding.

Geef geen persoonlijke gegevens door en download geen software op verzoek van een onbekende.

Maak geen geld over dat eerst op uw rekening is gestort, want dan kan uw rekening door de bank geblokkeerd worden vanwege verdachte transacties. Neem contact op met uw bank als de oplichter geld op uw rekening heeft gestort.

Heeft u alleen uw naam, adres en de laatste 3 cijfers van uw BSN doorgegeven? Daar zal niet direct iets mee kunnen gebeuren. Maar deze informatie kan wel door criminelen gebruikt worden om overtuigender over te komen als zij u nog eens benaderen.

Heeft u toch geld overgemaakt, gegevens aangeleverd of software gedownload? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk voor persoonlijk advies.