Ik ben opgebeld door een Engelstalig bandje

U wordt gebeld en als u opneemt krijgt u een Engels gesproken bandje te horen. Het telefoontje is zogenaamd afkomstig van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden) of het ‘Ministry of Justice’.

De telefoontjes lijken van een willekeurig Nederlands (mobiel) nummer te komen, of van de Hoge Raad of de Rijksoverheid. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’. De meeste telefoonnummers zijn van particulieren of ondernemers die er niets mee te maken hebben.

Wat er uiteindelijk aan de telefoon gezegd wordt, is wisselend:

  • Uw BSN-nummer wordt misbruikt, of:
  • Er loopt een arrestatiebevel tegen u, of:
  • U maakt onderdeel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen.

Hierna wordt u verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een ‘agent’. Deze agent vraagt u vervolgens uw identiteit te verifiëren aan de hand van gegevens. Dit raden wij uiteraard af. Vervolgens wordt soms gezegd dat u uw geld moet ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Ook dit raden wij af, aangezien u dit geld dan kwijt bent. In andere gevallen wordt verzocht een programmaatje te downloaden waarmee de beller uiteindelijk in uw computer kan meekijken en handelen. Vervolgens krijgen sommige melders geld gestort op hun rekening en dit moet vervolgens overgeboekt worden naar verschillende rekeningnummers of een cryptowallet. Doet u dit vooral niet. Want het gevolg kan onder meer zijn dat uw rekeningnummer door de bank geblokkeerd wordt vanwege frauduleuze transacties.

Advies
Wij raden u aan om alert te blijven op toekomstig telefoonverkeer en voor u onbekende telefoonnummers niet terug te bellen. Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje maar verbreek de verbinding. Geef ook geen informatie door en download geen software op verzoek van een onbekende.

Heeft u alleen uw naam, adres en de laatste 3 cijfers van uw BSN doorgegeven? Daar zal niet direct iets frauduleus mee kunnen gebeuren. Mogelijk kan deze informatie in de toekomst wel door criminelen gebruikt worden om overtuigender over te komen wanneer zij u met een smoesje benaderen.