088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Ik krijg een lening aangeboden

Oplichters bieden via de mail of social media een heel gunstige lening aan. U kunt grote bedragen lenen tegen een lage rente en bij het afsluiten van de lening wordt niet naar een eventuele BKR-registratie gekeken. Het geld dat u leent kan heel snel op uw rekening gestort worden.

Wanneer u ingaat op het aanbod van de oplichters, moet u eerst een (niet zo hoog) bedrag betalen om de lening af te sluiten. Daarna zal het te lenen bedrag op uw rekening gezet worden. Maar in plaats daarvan krijgt u steeds een nieuwe factuur, b.v. voor zogenaamde dossierkosten. Elke keer wordt beloofd dat het te lenen bedrag na betaling gestort zal worden. In werkelijkheid blijven de oplichters om geld vragen totdat u het niet meer vertrouwt. Soms vragen de oplichters eenmalig om een zogenaamd voorschot om de lening te kunnen afsluiten. Na betaling hoort u niets meer.

Het gebeurt ook dat oplichters om een kopie van uw paspoort of rijbewijs vragen of om andere persoonlijke gegevens. Die gegevens kunnen gebruikt worden om u in de toekomst nog eens te benaderen of de oplichters doen met behulp van deze gegevens alsof ze u zijn.

Advies

Een betrouwbare kredietverstrekker moet een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Sluit daarom nooit een lening af bij een partij die geen vergunning heeft. Controleer of het bedrijf een vergunning heeft en check ook bij de AFM of er een waarschuwing over het bedrijf is afgegeven.

Heeft u toch betaald en/of persoonlijke gegevens doorgegeven? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.