088 - 7867372
Let op (4/5): Valse sms douanekosten Sinds 13:15 | 29 sep 2023

Ik krijg ongewenste reclame (spam)

Het is haast onmogelijk om ongewenste reclame of spam tegen te gaan. De afzenders gebruiken iedere keer weer nieuwe adressen of zetten andere technieken in die de herkomst maskeren. Toch zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om de spammails in uw e-mailbox te verminderen:

• Plaats uw e-mailadres niet op internet:
Zet nooit uw e-mailadres op websites, internetfora, nieuwsgroepen of in community’s. Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen zoeken. Zorg dus dat uw e-mailadres niet op internet te vinden is. Gebruik een tijdelijk e-mailadres als u vaak berichten op internet wilt zetten. Of maak een nieuw e-mailadres aan. Dan krijgt u alle ongevraagde post daar en niet op het e-mailadres dat u bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

• Reageer nooit op ongevraagde berichten:
Reageer nooit op spammailtjes. Als u een antwoord stuurt, weet de spammer dat u de boodschap leest. En dat is precies wat de spammer wil. Hij zal u daarom juist nog meer ongevraagde berichten sturen. Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame. Die links zien er soms uit als het kruisje dat Windows juist gebruikt om documenten te sluiten. Open onbekende berichten daarom nooit, maar gooi ze meteen weg!

• Klik nooit in het spambericht:
Sommige e-mails beloven u dat u nooit meer spam krijgt als u op een bepaalde link klikt. Deze link wordt ook weleens aangeduid als een ‘unsubscribe’-link. Maar meestal is de link vals. Klikt u er toch op? Dan stuurt de spammer u juist nog veel meer ongevraagde berichten.

• Bescherm ook de e-mailadressen van anderen:
Stuurt u een e-mail naar veel mensen tegelijk? Verberg dan elk e-mailadres door alle adressen in te vullen bij het BCC-vak. Zo kan iemand die uw e-mail krijgt, niet zien aan wie u het bericht nog meer heeft gestuurd.

• Reageer niet op kettingbrieven:
Soms krijgt u een e-mail die u een prijs belooft als u het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Als u het bericht wel naar anderen stuurt, krijgt de spammer ook hun e-mailadressen in handen.

• Koop nooit via ongevraagde berichten:
Koop nooit van een spammer! Als u dat wel doet, beloont u zijn werkwijze.

• Gebruik een spamfilter:
Spamfilters zijn kleine programma’s voor uw computer die u tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat er geen spam in uw mailbox komt. Of ze zetten de spam apart in een speciaal postvakje. Zo hebt u minder last van spam. Soms hebben internetproviders de beste oplossing voor u: een spamfilter dat ervoor zorgt dat de spam niet eens uw computer in komt. Die spamfilters zijn dan ingebouwd in de ‘webmail’. Neem contact op met uw internetprovider om erachter te komen of u al zo’n spamfilter heeft.

Lees meer over veiligheid online