Let op: Valse sms van CJIB over openstaande vordering Sinds 08:21 22 aug 2019

Mijn computerbestanden zijn geblokkeerd

Als uw computer of bestanden op de computer zijn geblokkeerd, is dit meestal het gevolg van gijzelsoftware. Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, is kwaadaardige software die een computer blokkeert, meestal vlak na het opstarten van de computer.

De gedupeerde krijgt een melding op zijn scherm waarin staat dat pas toegang wordt gegeven na betaling van losgeld (in het Engels ‘ransom’). Een zware variant van ransomware is cryptoware.

Als dit u is overkomen, verbreek dan de verbinding met internet en ontkoppel externe harde schijven en usb-sticks die nog in verbinding staan met uw computer. Mogelijk kunt u hiermee verspreiding voorkomen.

De politie heeft in samenwerking met twee online beveiligingsbedrijven de website Nomoreransom.org gelanceerd. Behalve adviezen vindt u hier ook een reeks ontsleutelcodes waarmee de vergrendeling van bestanden soms ongedaan gemaakt kan worden. Mogelijk vindt u hier ook een code voor het virus dat u getroffen heeft.

Betaling wordt doorgaans afgeraden, omdat u allerminst de garantie hebt dat u weer toegang krijgt. Bovendien helpt u onbedoeld mee deze criminele activiteiten in stand te houden.

Laat in elk geval uw computer schoonmaken door een computerexpert, en doe een melding bij de Fraudehelpdesk.

Andere onderwerpen

Ik heb een raar telefoontje ontvangen

Meld het ons

Ik heb een nare ervaring met online shoppen

Meld het ons

Bestaat mijn online geliefde wel echt?

Neem contact met ons op

Mijn gegevens zijn in verkeerde handen gevallen

Meld het ons

Ik heb een vreemd bericht ontvangen

Meld het ons

Mijn pc doet raar

Meld het ons

Mij is iets anders overkomen

Meld het ons

Fraude? Direct melden!