Ik word per mail gechanteerd

Met enige regelmaat worden er in grote aantallen e-mails of sms’jes verstuurd, zogenaamd door een of meerdere hackers. In de berichten wordt gedreigd iets openbaar te maken, tenzij u een bedrag betaalt.

De inhoud van de verschillende berichten is in grote lijnen hetzelfde: uw computer zou gehackt zijn en daardoor beschikken de hackers over gevoelige informatie. Hij of zij zou toegang hebben tot uw computer, inclusief camera en al uw contactpersonen.

In de meeste berichten wordt gesteld dat, met uw eigen webcam, beelden van u zijn gemaakt toen u zogenaamd een porno-website bezocht.

Om te voorkomen dat deze filmbeelden onder uw contacten verspreid worden, moet u een bedrag betalen in bitcoins.

In werkelijkheid is niemand gefilmd of gehackt. Dergelijke nep-berichten worden in grote aantallen verstuurd. De oplichters hopen dat u uit angst of schaamte betaalt.

In sommige berichten worden ook wachtwoorden genoemd die afkomstig zouden zijn uit bestanden in uw computer. Het genoemde wachtwoord is inderdaad bij u in gebruik.

In werkelijkheid zijn uw gegevens afkomstig uit een datalek, bijvoorbeeld bij Yahoo, Dropbox of LinkedIn. De door u gebruikte inloggegevens, bestaande uit uw mailadres en een wachtwoord, zijn daarmee openbaar geworden. De afpersers gebruiken deze openbare lijsten met gelekte wachtwoorden om u onder druk te zetten.

Advies

Dergelijke afpersberichten zijn nep, ga er niet op in.

Wordt er een wachtwoord genoemd in het bericht? Verander dit wachtwoord dan direct overal waar u dit gebruikt.

Lees ook onze tips over het omgaan met wachtwoorden