088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Hoe houd ik mijn inlog veilig?

Op steeds meer plekken wordt gevraagd in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bijvoorbeeld bij uw e-mail of socialmedia-account, maar ook bij uw persoonlijke internetomgeving bij een leverancier of webshop. Accounts waartoe u een onbekende natuurlijk geen toegang wilt geven. Onderstaande tips helpen u deze accounts te beschermen tegen buitenstaanders.

Tip: bekijk onze inlogwijzer voor een snel overzicht!

Gebruik overal een ander wachtwoord

Nog steeds gebruikt 30 tot 40 procent van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen. Maar denkt u eens aan de mogelijke gevolgen van een gelekt klantenbestand bij die kleine webshop, wanneer u daar hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor uw bankaccount. De stap naar het plunderen van uw bankrekening is dan voor een crimineel wel heel gemakkelijk geworden. Niet doen dus! Gebruik unieke wachtwoorden voor al uw accounts.

Zorg voor sterke wachtwoorden

Hoe vaak heeft u de naam van uw zoon of dochter in combinatie met hun geboortejaar als wachtwoord gebruikt? Of een variant van ‘12345’? Wachtwoorden die uit herkenbare woorden of namen bestaan, zijn geautomatiseerd razendsnel geraden. !@#$%^&* lijkt misschien een stuk beter, maar dat is het resultaat van 12345678 intikken terwijl u de shift-toets ingedrukt houdt. Dat kunstje hebben hackers allang door. Zorg dus dat er geen herleidbare logica in uw wachtwoord zit.

Wat dan wel?

  • Gebruik combinaties van hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens
  • Maak het wachtwoord zo lang mogelijk

 

Gebruik een digitale wachtwoordkluis

Allemaal verschillende sterke wachtwoorden onthouden is geen gemakkelijke klus. En al die wachtwoorden ergens opschrijven is om veiligheidsredenen ook af te raden. Gelukkig bestaan er digitale wachtwoordkluizen of wachtwoordmanagers. Dat zijn programma’s die uw wachtwoorden veilig opslaan. Het programma zelf is ook weer met een wachtwoord beveiligd. Het voordeel is dat u alleen dat laatste wachtwoord hoeft te onthouden. Wachtwoordmanagers kunnen bovendien helpen om echt sterke wachtwoorden samen te stellen. Het inrichten van zo’n wachtwoordkluis is even een klusje maar daarna heeft u er heel veel plezier van.

Op de site van de Consumentenbond is veel informatie en uitleg te vinden over dergelijke wachtwoordmanagers.

 Laat wachtwoorden niet door uw browser onthouden

Het lijkt heel handig om aan te vinken dat uw browser de inloggegevens onthoudt voor volgende bezoeken. Maar als een onbekende toegang heeft tot uw computer, heeft diegene dus ook toegang tot het overzicht van al uw inloggegevens.

Stel waar mogelijk 2-factor-authenticatie (2fa) in

Op steeds meer plekken is het mogelijk 2-factor-authenticatie (2fa) in te stellen. Dit wordt ook wel tweetrapsverificatie genoemd.

Om ergens in te loggen moet u niet alleen uw wachtwoord kennen, maar de inlog ook op een andere manier bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld via een app of sms op uw smartphone of met een vingerafdruk. Mocht iemand één of meerdere van uw wachtwoorden bemachtigd hebben, dan is dit voor oplichters een barrière. En wanneer u een melding op uw telefoon krijgt, weet u bovendien meteen dat iemand uit uw naam probeert in te loggen. U kunt dus meteen maatregelen nemen. Als een partij 2-factor-authenticatie aanbiedt, bijvoorbeeld DigiD, Gmail of Facebook, raden wij aan hiervan gebruik te maken.

Let op: in geval van ernstige ziekte of overlijden kan het nodig zijn dat een naaste wél toegang heeft tot uw computer, tablet of telefoon, en/of tot uw accounts. Diegene moet misschien op zoek naar belangrijke documenten, contactpersonen of moet bepaalde accounts of abonnementen opzeggen. Kijk voor meer informatie in ons artikel over uw digitale nalatenschap.