088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Mijn computer is erg traag geworden

Als uw computer plotseling heel traag is geworden, kan dit betekenen dat uw computer besmet is met kwaadaardige software. Zo bestaat de kans dat uw computer onderdeel is geworden van een botnet. Hiermee kaapt een crimineel de computer en kan hij deze op afstand gebruiken voor allerlei vormen van cybercriminaliteit.

Een bot op uw computer kan bijvoorbeeld de opdracht hebben gekregen om een website aan te vallen of spamberichten te versturen. Uw computer maakt daarvoor intensief gebruik van uw internetverbinding. Wanneer u een e-mailbericht verstuurt of een website bezoekt, zult u merken dat dit allemaal zeer traag verloopt.

Zodra een bot op uw computer is geïnstalleerd, probeert deze vaak uw anti-virus-programma of uw firewall uit te schakelen. U kunt door middel van een poortscan controleren of vreemden toegang hebben tot uw computer. Dit kan erop wijzen dat uw computer besmet is met een bot. U kunt gratis een poortscan doen op bijvoorbeeld ipscanner.nl.

Als u weet dat uw computer is geïnfecteerd, verbreek dan iedere verbinding met een netwerk of internet. In veel situaties kunt u met software het virus van uw computer verwijderen. Maar vaak zit er niets anders op dan het formatteren van uw harde schijf en het opnieuw installeren van uw software. Daarna moet u uw data herstellen en alleen gebruikmaken van een oude back-up die niet is besmet. U kunt pas weer van uw computer gebruikmaken als u zeker weet dat de schadelijke software van uw systeem is verwijderd. Schakel hiervoor een expert in.