088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Veilig online bankieren

Online bankieren is niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Dagelijks worden op die manier miljoenen betalingen verwerkt. Banken steken veel energie in de veiligheid van die systemen. Om het bankieren veilig te houden, hanteren ze een aantal uniforme veiligheidsregels:

  • Houd uw beveiligingscodes geheim;
  • Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt;
  • Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken;
  • Controleer uw bankrekening regelmatig;
  • Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Maar er is meer dat u kunt doen om veilig online te bankieren.

Unieke wachtwoorden

Gebruik overal waar u moet inloggen unieke en veilige wachtwoorden. Wanneer u een wachtwoord op verschillende plekken hergebruikt, wordt het risico groter dat het geraden en misbruikt wordt.

Wachtwoordkluis

U heeft waarschijnlijk inmiddels een groot aantal wachtwoorden. Het is lastig ze allemaal te onthouden.
Sla de wachtwoorden niet op in uw browser en schrijf ze ook niet op, maar gebruik een wachtwoordkluis/wachtwoordmanager. Die zijn gratis te vinden op internet.

U hoeft alleen het wachtwoord van die kluis te onthouden en de overige wachtwoorden zijn veilig in de kluis opgeslagen.

App i.p.v. browser

Bankiert u onderweg? Maak dan op uw telefoon of tablet gebruik van de app van de bank, en gebruik niet de browser van uw telefoon. Gebruikt u een laptop? Bankier dan alleen via een veilige verbinding.

Nooit op een onbekende pc bankieren


U weet immers niet of er niet bijvoorbeeld een keylogger is geïnstalleerd.

Een keylogger is een programma dat al uw toetsaanslagen registreert en daarmee dus ook uw inloggegevens.

Houd uw eigen apparaat up-to-date

Updates van besturings- en andere programma’s bevatten vaak aanpassingen waarmee recent ontdekte veiligheidslekken worden gedicht. Als u niet consequent alle updates installeert, kan het zijn dat een hacker langs deze weg uw pc binnendringt en vervolgens toegang krijgt tot uw bank-omgeving.

Gebruik enkel apps uit de appstores

Apps uit de officiële appstores worden gecontroleerd op hun veiligheid. Een app via een ongecontroleerd kanaal zou als bijwerking kunnen hebben met u mee te kijken als u aan het bankieren bent.

Breek bankieren af bij onverwachte

Wanneer u aan het bankieren bent en het programma of de website reageert anders dan u gewend bent, stop dan onmiddellijk met bankieren. Sluit het programma af en neem direct contact op met uw bank.

Nooit bankieren als derden ‘met u meekijken’


In sommige situaties kan het handig zijn wanneer u een specialist op afstand toegang geeft tot uw computer. Bijvoorbeeld als er problemen met uw computer zijn.

Ook sommige oplichters zullen proberen u te bewegen hen op die manier toegang tot uw pc te verschaffen.

Als u in zo’n situatie vervolgens gaat bankieren, dan bestaat de kans dat de oplichters geld van uw rekening halen.

Ga niet in op ‘telefoon van de bank’

Fraudeurs kunnen zich telefonisch heel overtuigend voordoen als medewerkers van uw bank. Ze bellen bijvoorbeeld met een eng verhaal over de veiligheid van uw rekening en vragen u bijvoorbeeld uw geld naar een ‘veilige rekening’ te verplaatsen. Onthoud dat banken u NOOIT met een dergelijk bericht zullen bellen en dat u op geen enkele manier moet handelen op basis van zo’n verhaal. Hang direct op en bel uw bank via het u bekende nummer om melding te maken van een dergelijk telefoontje.

Controleer goed naar wie u geld overmaakt

Als u zelf opdracht geeft aan de bank om geld over te maken, dan kan de bank weinig meer voor u betekenen. Ook wanneer blijkt dat u geld naar een fraudeur heeft overgemaakt. Controleer dus altijd van tevoren of de overboeking naar de juiste persoon en naar de juiste rekening gaat. Betaal nooit op basis van alleen een tekstbericht, maar bel degene die geld van u wenst te ontvangen. Wees terughoudend met het klikken op betaallinks, zeker van onbekenden.