088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Onderweg veilig online

Wifi buitenshuis

Op veel plekken buitenshuis kunt u gebruikmaken van openbare wifi. Dat is handig en goedkoop. Maar het gebruik ervan kent behoorlijke risico’s als u gevoelige informatie verstuurt. Criminelen hebben namelijk allerlei trucs om met u te kunnen meelezen.

Dat betekent dat u inloggegevens aan een hacker cadeau doet als u bijvoorbeeld op uw mailaccount inlogt of de status van uw bestelling bij een webshop checkt. Een hacker weet ook dat 30 tot 40 procent van de Nederlanders zijn of haar wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. Hij zal dus op zoek gaan naar accounts waartoe dit wachtwoord ook toegang verschaft. En omdat hij dat geautomatiseerd doet, zijn die plekken bijzonder snel gevonden.

Slotje

Gelukkig maken grote webshops en mailproviders allemaal gebruik van een beveiligde verbinding: websites met ‘https’ en een slotje voor het websiteadres. Dat betekent dat de door u ingetypte gegevens versleuteld het internet op gaan. Daarmee wordt het risico dat hackers meelezen verkleind. Maar die beveiliging is nooit 100 procent waterdicht. Criminelen weten altijd wegen te vinden om toch te kunnen inbreken in uw internetverkeer.

 Verschillende soorten wifi

De meest onveilige verbinding is de openbare wifi zonder wachtwoord. Alles wat u daar verstuurt gaat onversleuteld het internet op en is dus wel érg makkelijk af te luisteren voor criminelen. Een wifinetwerk met wachtwoordbescherming versleutelt uw gegevens. Dat lijkt misschien veilig, maar betekent alleen dat de oplichter iets meer moeite moet doen om te kunnen meelezen.

Een bekende truc is het nabootsen van een bestaande wifiverbinding. Dat doen oplichters door zelf een verbinding aan te bieden met dezelfde naam en inlogcode als de op die plek aangeboden verbinding. Bijvoorbeeld met de naam van een restaurant. Het enige dat hij daarvoor nodig heeft is een mobiele telefoon met een hotspotfunctie. Als het signaal van de oplichter sterker is dan dat van het restaurant zelf, maakt u verbinding via de oplichter zonder dat u dat in de gaten heeft.

Diverse internetproviders bieden wifi-hotspots aan voor hun klanten. U kunt dan ook buitenshuis gebruikmaken van wifi, zonder extra kosten. Sommige van deze hotspots gedragen zich echter als een openbaar netwerk, mét de bijbehorende risico’s.

Zo houdt u het veilig

  • Gebruik in plaats van wifi uw dataverbinding. Daarop kan niet meegelezen worden;
  • Gebruikt u een apparaat dat alleen via wifi kan werken, zoals een Chromebook? Maak dan op uw eigen mobiele telefoon een mobiele hotspot aan. Hierop kunt u vervolgens met die Chromebook inloggen;
  • Gebruik openbare wifi alleen voor het surfen op sites waar niet hoeft te worden ingelogd;
  • Maak buitenshuis geen gebruik van een internetbrowser om naar social media of uw mailaccount te gaan. Gebruik in plaats daarvan de apps, die zijn veiliger;
  • Verwijder openbare netwerken van uw apparaat na gebruik. Dat zal dan niet automatisch verbinding maken met nep-netwerken die dezelfde naam hebben;
  • Zet de wifi op uw apparaat uit wanneer u het niet gebruikt. Dan kan er geen automatische verbinding ontstaan met openbare netwerken.