088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Hoe een back-up uw bestanden kan redden

U loopt dagelijks een risico als uw computerbestanden (foto’s, tekst, spreadsheets etc.) alleen op uw pc of laptop staan. Uw harde schijf kan crashen, er kan brand uitbreken, iemand kan uw bestanden gijzelen of de laptop stelen. In zo’n situatie kan een back-up de redding van uw bestanden zijn. Een back-up is niets anders dan een reservekopie van uw bestanden op een locatie buiten uw pc.

Het maken van een back-up kan op verschillende manieren: geautomatiseerd of handmatig, en er zijn verschillende opslagmedia. Iedere keuze heeft voor- en nadelen.

Geautomatiseerd
Voordeel is dat u de handeling eenmalig instelt en er daarna langere tijd geen omkijken meer naar heeft. Uw pc houdt bij wat er veranderd is in uw bestanden en zorgt dat bijgewerkte bestanden automatisch naar uw opslag worden weggeschreven.Nadeel is dat een dergelijke back-up ook besmet raakt als uw pc met een gijzelvirus wordt aangevallen.

Automatische back-ups instellen onder Windows
Automatische back-ups instellen op een Mac

Handmatig
Voordeel is dat uw opslagmedium niet doorlopend met uw pc in verbinding hoeft te staan. Dat maakt het risico van een gegijzelde back-up erg klein. En omdat het medium niet doorlopend aangesloten hoeft te zijn, kunt u het ook buitenshuis bewaren.Nadeel is dat het discipline vraagt om iedere keer handmatig de back-up te maken.

 Waar slaat u de back-up op?

Online (in de ‘cloud’)
Het voordeel van opslag in de cloud is dat u volledig geautomatiseerd back-ups kunt maken. En omdat die opslag buitenshuis gebeurt, heeft een eventuele brand of diefstal geen invloed op uw bestanden. Bovendien heeft u met een internetverbinding vanaf iedere plek toegang tot uw bestanden.

Het nadeel van online-opslag is dat er een continue verbinding met uw pc is, zodat bij een aanval met een gijzelvirus ook uw online bestanden gegijzeld worden. Ook is opslag in de cloud mogelijk te hacken, waardoor kwaadwillenden toegang tot uw bestanden krijgen. Dat is op te lossen door uw bestanden versleuteld weg te schrijven, maar dat vraagt extra kennis en moeite.

Gaat het om grote hoeveelheden informatie die opgeslagen moet worden, dan komt u terecht bij betaalde diensten. Dat kan op de langere termijn in de papieren lopen.

Op een cd of dvd
Deze methode is af te raden. Na verloop van tijd verdwijnt de informatie op zo’n gegevensdrager. En cd’s en dvd’s beschadigen gemakkelijk, waardoor ze onbruikbaar raken.

Op een USB-stick of geheugenkaart
Gaat het om een beperkte hoeveelheid gegevens, dan is een USB-stick of een geheugenkaartje een goede en relatief goedkope keuze. Beide kunnen doorlopend in de pc blijven als u geautomatiseerd uw back-ups laat bijhouden.

Doet u de back-up handmatig, dan kunt u ze uit de pc halen wanneer ze niet gebruikt worden. U kunt ze zelfs buitenshuis opbergen, zodat het risico bij brand of inbraak ook geëlimineerd wordt.

Nadeel is dat deze media door hun formaat makkelijk verloren of zelfs gestolen kunnen worden en de capaciteit beperkingen kent.

Externe harde schijf
Heeft u een grote hoeveelheid bestanden waar een back-up van moet bestaan, dan komt al snel de externe harde schijf in beeld. Omgerekend is dit per GB doorgaans de goedkoopste oplossing. Ook hier kunt u weer kiezen voor geautomatiseerd of handmatig opslaan.

Als het écht veilig moet

Om de veiligheid zo ver mogelijk op te schroeven, kunt u investeren in een dubbele opslagmogelijkheid op een verwisselbaar medium (USB-stick, geheugenkaart of externe harde schijf).

U schakelt er één continu in, zodat uw pc de back-ups automatisch kan draaien. Periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, wisselt u het medium. Het medium dat niet is aangesloten, bewaart u vervolgens op een veilige locatie buitenshuis.

Gaat het dan fout, dan bent u hooguit de bijgewerkte bestanden van de afgelopen maand kwijt.