Heeft u contact gehad met een helpdesk die u niet vertrouwt? U kunt te maken hebben met helpdeskfraude.
Als u bijvoorbeeld gebeld wordt door iemand van Microsoft, heeft u te maken met een oplichter. Microsoft belt namelijk nooit op. De zogenoemde ‘Microsoft-bellers’ zijn criminelen die de naam van het softwarebedrijf misbruiken. Ze doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.
Het kan ook zijn dat u zelf via internet het telefoonnummer heeft gevonden van een ‘Nederlandse klantenservice’, zogenaamd voor een groot bedrijf. Of u krijgt een pop-up op uw computer, waarin wordt vermeld dat u contact op moet nemen met een helpdesk. Ook dan kunt u met oplichters te maken krijgen.
De oplichters bieden allerlei oplossingen aan. Allereerst zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om software te downloaden. Met die software zouden ze op afstand uw ‘probleem’ kunnen oplossen.
Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Deze software kan criminelen uiteindelijk toegang geven tot uw online bankomgeving. Zo sluizen ze geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat u dit in de gaten heeft. Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid. Hier wordt naar persoonlijke of financiële informatie gevraagd, zoals uw creditcardgegevens.
Als u denkt dat u toegang heeft gegeven aan cybercriminelen, onderneem dan de volgende stappen:
- Verbreek de internetverbinding van de besmette computer of zet deze uit;
- Maak direct contact met uw bank en met de politie. Als de politie onderzoek wil doen in uw computer, wacht dan met verdere actie op uw computer totdat de politie geweest is;
- Wijzig wel alvast al uw wachtwoorden vanaf een andere computer. Denk aan de inloggegevens van uw bank en uw e-mailaccount.
- Is de politie geweest of komt er niemand kijken? Scan dan uw computer met een goede virusscanner en neem eventueel contact op met een ICT-specialist.
Meer weten over helpdeskfraude?