Let op: Nepmail, fiscus strooit NIET met geld Sinds 17:53 12 mrt 2019

Ik had contact met een helpdesk

Heeft u contact gehad met een helpdesk die u niet vertrouwt? U kunt te maken hebben met helpdeskfraude.

Als u bijvoorbeeld gebeld wordt door iemand van Microsoft, heeft u te maken met een oplichter. Microsoft belt namelijk nooit op. De zogenoemde ‘Microsoft-bellers’ zijn criminelen die de naam van het softwarebedrijf misbruiken. Ze doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

Het kan ook zijn dat u via internet het telefoonnummer heeft gevonden van een ‘Nederlandse klantenservice’, zogenaamd voor Dell, Gmail, Yahoo of een ander groot bedrijf. Ook dan kunt u met oplichters te maken krijgen.

De oplichters bieden allerlei oplossingen aan. Allereerst zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om software te downloaden. Met die software zouden ze op afstand uw ‘probleem’ kunnen oplossen.

Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Deze software kan criminelen uiteindelijk toegang geven tot uw online bankomgeving. Zo sluizen ze geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat u dit in de gaten heeft. Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid. Hier wordt naar persoonlijke of financiële informatie gevraagd, zoals uw creditcardgegevens.

Als u denkt dat u toegang heeft gegeven aan cybercriminelen, onderneem dan de volgende stappen:

 • Verbreek de internetverbinding van de besmette computer;
 • Wijzig al uw wachtwoorden, bij voorkeur op een andere computer. Denk aan de inloggegevens van uw bank, e-mailadres en toegang van de computer zelf;
 • Scan uw computer met een goede virusscanner en neem eventueel contact op met een ICT-specialist.
 • Andere onderwerpen

  Ik heb een raar telefoontje gehad.

  Ik heb een nare ervaring met online shoppen.

  Bestaat mijn online geliefde wel echt?

  Mijn gegevens zijn in verkeerde handen gevallen.

  Ik heb een vreemd bericht ontvangen.

  Mijn pc doet raar.

  Mij is iets anders overkomen.

  Opgelicht? Direct melden!