088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Voorkom oplichting door een webshop

Tegenwoordig winkelt haast iedereen weleens online. Maar fraudeurs slaan ook toe via nepwebshops. Komt u koopjes tegen die wel héél erg interessant zijn, wees dan op uw hoede. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Wilt u zeker weten dat u met een betrouwbare webwinkel zaken doet, houd dan de volgende tips in gedachten.

Herkennen

Nepwebwinkels maken vaak gebruik van een internetadres met daarin de naam van de echte webwinkel, zoals Dixons-dagdeals.com of bcc-acties.com. Ook de huisstijl, inclusief logo, nemen de oplichters over.

Daarom is het altijd verstandig om het bedrijf te googelen. Wellicht duiken dan berichten van klanten op waaruit u kunt afleiden hoe de winkel te werk gaat. Google geeft bovendien nog inzicht in een aantal andere zaken:

– Een webwinkel die langer dan een paar dagen bestaat, komt altijd tevoorschijn in de zoekmachine. Sites die net online zijn gegaan komen niet in de zoekresultaten naar voren.
– Zoek uit wie er achter de website zit. Zoek op whois.com uit wat het domein is en waar en wanneer die is geregistreerd. Een site die pas zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland kunt u als verdacht beschouwen.

Op de website van de winkel kunt u controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Als daar niets over is vermeld, kunt u beter bij een andere winkel shoppen.

Natuurlijk kunt u op de site van het bedrijf kijken of de webshop staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ook telefoonnummers en KvK-nummers nemen de internetcriminelen gewoon over.

Keurmerk

Controleer of de winkel is aangesloten bij de belangenvereniging voor webwinkels Thuiswinkel.org of een andere organisatie die een keurmerk uitgeeft. Ga naar de website van het keurmerk, en zoek uit of de webshop lid is. Kijk bijvoorbeeld bij Thuiswinkel.org in de ledenlijst op de website of de webshop wordt vermeld.

Als de webwinkel het keurmerk van de organisatie laat zien, controleer dan of de shop echt lid is door op het beeldmerk te klikken. U hoort dan terecht te komen bij het Certificaat Thuiswinkel Waarborg.

Betalen

Wil de webwinkel dat u het hele bedrag vooruit betaalt? Wees dan alert. Hoewel niet alle winkels zich eraan houden, zijn webshops wettelijk verplicht klanten minimaal 50 procent achteraf te laten betalen. Ook de grote echte webwinkels houden zich hier niet altijd aan, maar als u nergens ziet staan dat het mogelijk is om (een deel) achteraf te betalen, dan kan het een nepwebshop zijn.

Online betalen
Wellicht denkt u dat een webshop altijd betrouwbaar is als u bijvoorbeeld via Adyen, Mollie of iDeal kunt betalen. Maar ook minder betrouwbare webshops kunnen deze betaalfuncties aanvragen.

PayPal, creditcard of achterafbetaling
U kunt dan ook het beste achteraf betalen of via PayPal of creditcard. Betalen met een creditcard betekent een extra zekerheid. Komt de bestelling niet binnen, dan kunt u de transactie aanvechten. De creditcardmaatschappij boekt het aankoopbedrag terug. De winkelier moet kunnen bewijzen dat het product is geleverd.

Grotere webshops bieden ook de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dan betaalt u pas de rekening als de producten zijn geleverd. Zo weet u zeker dat u geen geld kwijtraakt.

ConsuWijzer

ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, biedt op de website de Online ShopScan aan. Het is een praktisch hulpmiddel dat aangeeft of een webshop voldoende vertrouwen heeft van consumenten om er wat te kopen. U kunt daar dus checken hoe andere mensen de webshop beoordelen.

Politie.nl

Voordat u iets (ver)koopt via een handelsplaats of webwinkel, kunt u hieronder controleren of er bij de politie meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Het gaat dan om bankrekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers en internetadressen:

Zijn er meldingen bekend? Doe dan geen zaken met deze partij. Maar let op: geen melding betekent niet dat u geen risico loopt. Mogelijk is de (ver)koper nog niet bekend bij de politie of is het aantal zo laag dat de politie nog geen vermoedens heeft van een strafbaar feit. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
NB: Deze informatie komt rechtstreeks uit de bestanden van de politie. Er worden geen gegevens opgeslagen of verwerkt door de Fraudehelpdesk. Aan deze controlefunctie kunt u geen rechten ontlenen.