088 - 7867372

Ik ben (misschien) slachtoffer van een datalek

In 2021 werden verschillende datalekken bekend. Eind januari bleek dat persoonsgegevens van mensen die zich op corona lieten testen, te koop werden aangeboden via social media.

Door een lek in het reserveringssysteem van enkele dierentuinen bleken begin maart ook de gegevens van honderdduizenden mensen in verkeerde handen te zijn gevallen. Later die maand werd bekend dat gegevens van mogelijk miljoenen Nederlanders waren gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt. Inmiddels heeft onder meer ook Facebook een datalek gemeld.

Voor zover bekend gaat het hierbij onder meer om NAW-gegevens, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen, IBAN-nummers en BSN’s.

Het zijn helaas geen uitzonderingen: de Autoriteit Persoonsgegevens registreerde over 2020 ongeveer 24.000 meldingen van datalekken. Maar waarvoor kunnen dergelijke gegevens eigenlijk allemaal worden gebruikt?

U kunt telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail (persoonlijk) benaderd worden met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie.

Ook kan een oplichter zich ergens voordoen als u. Want een identificatie gebeurt meestal aan de hand van uw postcode, adres en geboortedatum of BSN. Er kunnen goederen op uw naam worden besteld en abonnementen op uw naam worden afgesloten.

Zijn ook uw gegevens in criminele handen gevallen?
Dat kunnen wij op basis van meldingen bij ons gedaan niet met zekerheid zeggen. Het is zelden vast te stellen waar gestolen of misbruikte persoonsgegevens precies vandaan komen of hoe deze door oplichters gebruikt gaan worden. Maar de website Haveibeenpwned, ontworpen door een Australische beveiligingsexpert, wordt binnen de fraudebestrijding en cybercrimespecialisten algemeen beschouwd als een betrouwbare website om te controleren of en zo ja waar en wanneer uw gegevens openbaar zijn geworden.

Wat kunt u doen?
Helaas kunt u zelf een datalek niet voorkomen, en ook niet verhinderen dat uw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert op oplichting via telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer ook intensiever de bij- en afschrijvingen bij de bank. Pas voor de zekerheid uw wachtwoorden aan. Zorg altijd voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts! Stel waar mogelijk tweestaps-authenticatie in.