088 - 7867372

Ik ben gehackt

Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken.

Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een ‘wijziging’ van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.

Soms merkt u pas na een tijdje dat u bent gehackt. Bijvoorbeeld omdat er aankopen zijn op uw naam en rekening, omdat er uit uw naam berichten worden verstuurd of omdat uw computer opeens erg traag is.

Heeft u het vermoeden heeft dat uw computer of een van uw accounts gehackt is? Als u nog kunt inloggen bij uw account, verander dan direct uw wachtwoord. Zorg voor sterke wachtwoorden, bijvoorbeeld met hulp van een wachtwoordmanager. Controleer ook alle instellingen en gegevens. Wordt uw mail automatisch naar iemand anders doorgestuurd, of staat er een ander telefoonnummer in uw webshop-account? Pas het direct aan.

Als inloggen niet meer lukt, breng dan alle betrokken partijen op de hoogte. Dit kunnen al uw mailcontacten zijn, of bijvoorbeeld de webwinkel waar u het account had. Neem contact op met uw provider of maak gebruik van de helpfunctie van uw e-mailservice. Controleer uw computer op virussen, malware en keyloggers.