088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Ik heb een vakantie geboekt

Oplichters maken gebruik van (vervalste) websites waarop ze reizen en/of vakantiewoningen aanbieden tegen heel aantrekkelijke prijzen. Slachtoffers betalen online en ontdekken (soms ter plekke pas) dat de reis of woning niet bestaat of er totaal anders uitziet dan op de website.

Wat ook voorkomt is dat oplichters zich op een boekingsplatform voordoen als de eigenaar van een bestaande vakantiewoning. Wanneer u interesse hebt voor deze woning proberen ze u te verleiden om buiten het platform om contact te hebben, b.v. door te zeggen dat u op die manier de woning dan voor minder geld kunt huren. Als u hierop ingaat sturen ze een betaallink die naar hun eigen bankrekening leidt. U bent uw geld kwijt en de vakantiewoning is niet gereserveerd voor u.

Soms vragen oplichters u om een borg of aanbetaling. Nadat u die betaald hebt hoort u niets meer.

Advies

  • Blijf uw gezonde verstand gebruiken: is een aanbieding te mooi om waar te zijn, twijfel dan aan de echtheid ervan.
  • Check of de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel.
  • Check de algemene voorwaarden. Zijn die er niet? Boek dan niet bij deze aanbieder.
  • Controleer via streetview van Google Maps wat er op het verhuuradres staat en vergelijk dit met de foto’s op de website.
  • Boekt u via een platform als Airbnb of Booking.com? Doe dan alleen (aan)betalingen binnen het platform en niet rechtstreeks aan de verhuurder.

Kijk voor nog meer adviezen op onze pagina over vakantiefraude.