088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Prettige vakantie? Check je boeking!

Wanneer u voor uw vakantie een reis of woning boekt, zorg er dan voor dat u dit bij een betrouwbare aanbieder doet. Oplichters maken gebruik van (vervalste) websites waarop ze reizen en/of vakantiewoningen aanbieden. Slachtoffers betalen online en ontdekken (soms ter plekke pas) dat de reis of woning niet bestaat of er totaal anders uitziet dan op de website.

Dit kunt u direct doen

  • Check of de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel.
  • Check de algemene voorwaarden. Zijn die er niet? Boek dan niet bij deze aanbieder.
  • Controleer via streetview van Google Maps wat er op het verhuuradres staat en vergelijk dit met de foto’s op de website.
  • Gebruik uw gezonde verstand: is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Twijfel dan aan de echtheid ervan.

 

Heeft u het vermoeden dat u opgelicht bent? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk

 

Fraude rond vakanties
Oplichters zijn op verschillende manieren actief als het gaat om het boeken van een vakantie. Met behulp van vervalste websites en/of advertenties op bekende platformen, bieden ze vakantiereizen en vakantiewoningen aan. De aanbiedingen op de website zijn onweerstaanbaar: er is sprake van een enorme korting of een prachtig vakantiehuis met alle mogelijke faciliteiten.

De vakantie(woning) kan via de website geboekt en betaald worden. In sommige gevallen wordt alleen een voorschot gevraagd, maar in veel gevallen moet het hele bedrag in één keer betaald worden.
Meestal bestaat de reis of de vakantiewoning niet. In het geval van een vakantiewoning komt het ook voor dat de ‘gehuurde’ woning wel bestaat, maar er totaal anders uitziet dan op de website of bewoond wordt.

Een andere vorm van oplichting rond vakanties doet zich voor bij autoverhuur. Wanneer u de auto weer inlevert, vindt de verhuurder ineens zoveel schade aan de auto dat de borg niet meer terugbetaald wordt of een schadebedrag geclaimd wordt.

 

Hoe voorkomt u oplichting rond uw vakantie?

  • Check de website waarop u de vakantieaanbieding ziet: via whois.com kunt u vinden hoe lang de website al bestaat. Is dit nog maar heel kort, wees dan alert: oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites.
  • Check of de reisorganisatie/het bemiddelingsbureau is aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel.
  • Check de reviews over de reisorganisatie of verhuurder. Doe dit niet op de website zelf (want deze reviews zijn vaak vervalst), maar doe dit op onafhankelijke review-sites als Trustpilot of Klachtenkompas. Ook kunt u de url van de website bij Google invoeren met het woord ‘review’ of ‘klacht’ erachter.
  • Check de algemene voorwaarden van de website. Zijn die er niet, boek dan niet bij deze aanbieder.
  • Controleer met behulp van Google Afbeeldingen of Yandex of de foto’s uit de aanbieding op meerdere websites worden gebruikt. Oplichters nemen vaak foto’s uit bestaande advertenties over. Weet u niet hoe u gebruik maakt van Google Afbeeldingen of Yandex, bekijk dan dit uitlegfilmpje over Google of bekijk dit uitlegfilmpje over Yandex.
  • Wordt er om een borg of aanbetaling gevraagd, maak dan in elk geval geen geld over via een geldkantoor als Western Union of Moneygram.
  • Huurt u een auto tijdens uw vakantie? Maak dan vooraf van alle kanten scherpe foto’s van de auto waar ook de verhuurder op te zien is.

Heeft u het vermoeden dat u opgelicht bent? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk