088 - 7867372
Let op (6/6): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Op deze pagina treft u een aantal mogelijkheden om zelf te controleren of er in uw situatie sprake kan zijn van fraude

Controleer de partij van/aan u iets wilt (ver)kopen:

Voordat u iets (ver)koopt via een handelsplaats of webwinkel, kunt u hieronder controleren of er bij de politie meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Het gaat dan om bankrekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers en internetadressen:

Zijn er meldingen bekend? Doe dan geen zaken met deze partij. Maar let op: geen melding betekent niet dat u geen risico loopt. Mogelijk is de (ver)koper nog niet bekend bij de politie of is het aantal zo laag dat de politie nog geen vermoedens heeft van een strafbaar feit. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
NB: Deze informatie komt rechtstreeks uit de bestanden van de politie. Er worden geen gegevens opgeslagen of verwerkt door de Fraudehelpdesk. Aan deze controlefunctie kunt u geen rechten ontlenen.

Is dit een betrouwbare website?

Op Veiliginternetten.nl kunt u de betrouwbaarheid van websites of links controleren. Let op: wanneer de check aangeeft dat een website betrouwbaar is, betekent dit niet dat u geen risico loopt. Mogelijk is er nog niet voldoende informatie over de website om te kunnen aangeven of hij betrouwbaar is. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Is dit een vals website-adres?

Valse websites hebben regelmatig een webadres dat heel betrouwbaar lijkt. Hoe kunt u toch ontdekken of een URL vals is? Wij leggen het uitgebreid uit bij onze linkchecker. U kunt daar ook uw link in plakken en direct zien wat écht het domein is.

Is dit bedrijf bekend bij de Kamer van Koophandel?

Gaat u online zakendoen? Of heeft u een slechte ervaring met een bedrijf en wilt u weten of een bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Via de website van de KvK kunt u zoeken op (bedrijfs)naam, adres, website en/of KvK-nummer. Bestaat het bedrijf echt? Dan kunt u zich met een klacht wenden tot de ACM. Staat het bedrijf niet ingeschreven? Dan kunt u in geval van fraude contact opnemen met de politie.

Zijn mijn gegevens openbaar geworden bij een datalek? Dat kunt u controleren via:

De website Haveibeenpwned is ontworpen door een Australische beveiligingsexpert. Het wordt binnen de fraudebestrijding en cybercrimespecialisten algemeen beschouwd als een betrouwbare website om te controleren of en zo ja waar en wanneer uw gegevens openbaar zijn geworden. U kunt hier zien of uw e-mailadres, telefoonnummer en/of wachtwoorden openbaar zijn. Pas uw wachtwoorden aan en zorg voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts.

Hoe lang bestaat deze website?

Soms kan het relevant zijn om te weten hoe lang een website bestaat en waar de website gehost wordt. Dat kan iets zeggen over de betrouwbaarheid van een website. U kunt die gegevens bijvoorbeeld opzoeken op de site van whois.com

Alleen voor websites die eindigen op .nl kunt u ook kijken op de site van SIDN

Is deze foto vaker gebruikt?

Wanneer u online met iemand contact heeft, kan het zinvol zijn op de (profiel)foto van die persoon te zoeken. Zo kunt u zien of deze persoon ook onder andere namen op internet bekend is. Dit kan het beste via Google Image Search of via de Russische website Yandex.

Controleer bij wie u wilt gaan beleggen

Onbetrouwbare beleggingsaanbieders gebruiken diverse soorten misleiding om beleggers te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. Gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen waarvoor is gewaarschuwd door toezichthouders. Bijvoorbeeld voor ondernemingen die geen vergunning hebben of geen prospectus uitgeven terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet. Via de website van de AFM kunt u zien voor welke partijen wordt gewaarschuwd. Op deze website kunt u ook zien of een partij een vergunning of Europees paspoort heeft.