088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Ik heb gereageerd op een vacature

U krijgt een baan aangeboden met een leuk salaris, maar vertrouwt de zaak niet helemaal. U krijgt een riant salaris voor relatief weinig uren werk. Er is nauwelijks sprake van een sollicitatieprocedure. Vaak gaat het om werk dat u vanuit huis kunt doen, waarbij vanwege uiteenlopende omstandigheden (nog) geen persoonlijk contact met de werkgever mogelijk is.

Waarschijnlijk is er sprake van vacaturefraude. Criminelen benaderen dikwijls mensen die met hun cv op een banensite staan, of weten hun ‘vacatures’ zelfs te verspreiden via het UWV. Er zijn verschillende varianten, waaronder:

• Vacaturefraude waarbij de werkzoekende eerst een bedrag moet ‘voorschieten’ voordat het salaris overgemaakt kan worden. Dit geld bent u kwijt.

• Vacaturefraude om fraude met pakketjes te plegen.

• Vacaturefraude waarbij u onbedoeld geld witwast voor criminelen. De sollicitant krijgt een bedrag op de rekening gestort, bijvoorbeeld als onderdeel van een ‘betrouwbaarheidstest’. Hij of zij moet dit vervolgens via anonieme kanalen als Western Union of MoneyGram overmaken naar anderen. Dit geld is afkomstig van criminele activiteiten. De identiteit van de fraudeur blijft zo onbekend, terwijl de ‘werknemer’ ongewild onderdeel is geworden van een criminele organisatie. Dit kan nare gevolgen hebben, waaronder een geblokkeerde bankrekening, een onderzoek van Justitie en mogelijk een strafblad.