Ik ben fraudeslachtoffer en krijg ongevraagd hulp

Soms worden slachtoffers van fraude opnieuw benaderd door oplichters. Dit keer krijgen ze zogenaamd hulp aangeboden om het eerder verloren geld terug te halen.

De oplichters doen zich meestal voor als advocaat of notaris. Zij laten u geloven dat de kans om het geld terug te krijgen zeer groot is. Uiteraard moeten daar kosten voor worden gemaakt. Helaas blijkt dat de ‘hulpverlener’ helemaal niet voor de gedupeerde aan het werk is, maar dat het opnieuw om oplichting gaat. Vaak duperen dezelfde daders kwetsbare slachtoffers op deze wijze voor een tweede keer.

Deze fraudevorm komt vrij regelmatig voor na beleggingsfraude en vakantiereizenfraude, maar kan in principe na iedere vorm van fraude plaatsvinden.

Bent u slachtoffer geweest van fraude? Wees dan extra kritisch wanneer u benaderd wordt door personen die zeggen dat ze de schade kunnen herstellen. Vraag u af waarom zij daar wel toe in staat zouden zijn en officiële instanties, zoals de politie, niet. Check de achtergronden van de aanbieder en ga niet in op een dergelijk aanbod als het uit het buitenland komt. Stel uzelf bovendien de vraag of het logisch is dat de aanbieder over uw gegevens beschikt.