088 - 7867372
Let op (1/4): Valse sms douanekosten Sinds 13:15 | 29 sep 2023

Ik heb gegevens ingevuld na klikken op een link

Heeft u geklikt op een link in een e-mail, sms of WhatsApp-bericht en vervolgens uw gegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met de organisatie uit wiens naam u het bericht heeft ontvangen. Zorg daarbij dat u de contactgegevens gebruikt van de echte organisatie, bijvoorbeeld die van uw bank. Vervolgens kunt u het beste uw wachtwoorden wijzigen.

Het gaat hier om zogenoemde ‘phishing-links’. Via zo’n link komt u op de website van oplichters terecht, vaak een goede imitatie van de website van een bank of bekende organisatie.

Als u op zo’n nep-website uw inloggegevens en eventueel aanvullende codes invult, geeft u deze gegevens aan criminelen. Zij kunnen met die gegevens inloggen op uw echte account. Bij een bank kunnen ze vervolgens geld overmaken naar hun eigen rekening.

Ook kunnen de gegevens gebruikt worden om in te loggen bij andere accounts, wanneer u op verschillende plaatsen hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Als u niets heeft ingevuld, is er zeer waarschijnlijk niks aan de hand. Heeft u er toch een slecht gevoel over? Laat uw apparaat dan door een deskundige controleren op kwaadaardige software.