088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Uw computerbestanden worden gegijzeld

Als uw computer of bestanden op de computer zijn geblokkeerd, is dit meestal het gevolg van gijzelsoftware. Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, is kwaadaardige software die een computer blokkeert, meestal vlak na het opstarten van de computer.

De gedupeerde krijgt een melding op zijn scherm waarin staat dat pas toegang wordt gegeven na betaling van losgeld (in het Engels ‘ransom’). Een zware variant van ransomware is cryptoware.

Als dit u is overkomen, verbreek dan de verbinding met internet en ontkoppel externe harde schijven en usb-sticks die nog in verbinding staan met uw computer. Mogelijk kunt u hiermee verspreiding voorkomen.

De politie heeft in samenwerking met twee online beveiligingsbedrijven de website Nomoreransom.org gelanceerd. Behalve adviezen vindt u hier ook een reeks ontsleutelcodes waarmee de vergrendeling van bestanden soms ongedaan gemaakt kan worden. Mogelijk vindt u hier ook een code voor het virus dat u getroffen heeft.

 

Wat te doen als uw organisatie slachtoffer is geworden van gijzelsoftware:

  • Doe aangifte bij de politie
  • Controleer bij de Autoriteit Persoonsgegevens of er sprake is van een meldingsplichtig datalek
  • Betaling wordt doorgaans afgeraden, omdat u allerminst de garantie hebt dat u weer toegang krijgt. Bovendien helpt u onbedoeld mee deze criminele activiteiten in stand te houden.
  • Meld het bij de Fraudehelpdesk