088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Faillissementsfraude

Heeft u te maken met afnemers die plotseling met de noorderzon vertrokken zijn? Mogelijk heeft u te maken met faillissementfraudeurs.

Faillisssementfraudeurs richten een bedrijf op (of nemen het over) met als doel het met zo veel mogelijk schulden op te zadelen. Ze bestellen bijvoorbeeld enorme voorraden, terwijl ze weten dat ze de rekening niet kunnen betalen. Zodra het bedrijf over de kop gaat, kunnen de leveranciers naar hun geld fluiten. De voorraad hebben de fraudeurs dan al stiekem en vaak tegen dumpprijzen verkocht. Vaak blijven dit soort fraudeurs zelf uit beeld. Ze stellen zogeheten katvangers aan die officieel directeur worden van een ‘plof-bv’. Dit zijn vaak kwetsbare personen die tegen een vergoeding hun handtekening zetten onder een contract, zonder precies te weten waar ze voor tekenen. Als het faillissement is uitgesproken valt er bij deze katvangers niks te halen.

Een faillissement komt zelden uit de lucht vallen. Een aantal signalen wijzen op een mogelijk aanstaand faillissement. Dat geldt voor als ze zich los van elkaar voordoen, maar zeker in combinatie met elkaar:

• Er zijn veel wisselingen in het bestuur van een organisatie.
• Het bestelgedrag van een organisatie verandert sterk.
• Rekeningen worden ineens minder snel betaald.
• Er is (ineens) sprake van een groot personeelsverloop.
• Het bedrijf deelt minder informatie.

Lees meer over faillissementsfraude