088 - 7867372
Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Misbruik van uw bedrijfsnaam

Oplichters kunnen zich voordoen als een bestaand bedrijf, om zo uiteindelijk geld afhandig te maken van derden. Ze verdiepen zich daarvoor in de structuur van het bedrijf en gebruiken deze informatie wanneer ze anderen benaderen.

Het is bijvoorbeeld een lucratieve business om via een online handelsplaats bestellingen binnen te halen, een aanbetaling te vragen en vervolgens niet te leveren. En dat allemaal onder de naam van bestaande bedrijven.

In augustus 2015 deed de Fraudehelpdesk een steekproef op Alibaba.com, een grote Chinese online marktplaats. Maar liefst dertig procent van de ‘Nederlandse aanbieders’ bleek vals. Het waren malafide partijen die zich verschuilden achter de gegevens van deze bedrijven.

Voorkomen dat oplichters een handeltje starten onder uw naam is heel lastig. U doet er wel goed aan snel te reageren als u signalen ontvangt dat hiervan sprake is. Neem contact op met de handelssite en wijs hen op het valse profiel. Daarnaast is het ook verstandig een melding op uw eigen site te plaatsen waarin uw waarschuwt voor het misbruik van uw bedrijfsnaam. Stel ook een automatische zoekopdracht in via Google, een alert, waarmee internet wordt afgezocht op uw naam. Dat kan helpen misbruik in een vroeg stadium te ontdekken.