NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

De Fraudehelpdesk is er voor al uw vragen en meldingen over fraude.
Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
U kunt ons bereiken via 088-7867372 of vul het meldformulier in.

Datingfraude

Terug naar tips

Heeft u via internet contact met iemand die mogelijk uw nieuwe liefde kan worden? Lees deze tips, zodat u zeker weet dat u geen slachtoffer wordt van datingfraude.

Werkwijze
Over het algemeen zijn er drie fasen te onderscheiden bij datingfraude: de kennismaking, de versierfase en de crisis.

1. Kennismaking
De mensen achter datingfraude, ook wel ‘romance scams’ genoemd, zijn vooral Nigerianen, Ghanezen en Oost-Europeanen. De criminele bendes opereren vaak vanuit Nigeria, Ghana, Zuid-Afrika, Engeland, Spanje, de Verenigde Staten en Maleisië. Ook zijn er steeds meer oplichters actief uit landen in het Verre Oosten en Oost-Europa. Op internet doen ze zich anders voor.

De criminelen maken een profiel aan op een datingsite, waarin ze zich met hun teksten en foto’s presenteren als een degelijk type met een goede baan en goede familiecontacten. Kortom, de ideale partner. In werkelijkheid heeft het slachtoffer contact met verschillende criminelen die zich bijvoorbeeld voordoen als:
– Een Amerikaanse militair.
– Een blanke zakenman die tijdelijk in het buitenland werkt.
– Een weduwnaar met een zoontje of een studerende dochter.
– Mannen die openstaan voor contact met zowel blanke als donkere vrouwen.
– Vrouwen die beweren wees te zijn en beschikken over een grote erfenis.

2. Versieren
Na het eerste contact wordt het slachtoffer op een sluwe manier ingepalmd. De geraffineerde oplichters deinzen er niet voor terug in te spelen op de kwetsbaarheden van hun slachtoffer. De crimineel geeft veel prijs over zichzelf en nodigt het slachtoffer uit ook open te zijn. De werkwijze komt overeen met die van zogeheten loverboys.

Als het slachtoffer verliefd is, geeft de verleider aan dat hij naar Nederland wil komen en dat hij alvast zijn bezittingen gaat opsturen. Of de crimineel zegt wees te zijn en wil via advocaten en dergelijke zijn/haar erfenis in Nederland veiligstellen.

3. Crisis
Deze fase begint als het slachtoffer al tot over zijn oren verliefd is. Er gebeurt iets waardoor er plotseling geld nodig is: een ongeval, verlies van documenten, problemen bij het overboeken van de erfenis. Keer op keer zit het tegen en wordt om geld gevraagd. Slachtoffers zijn in deze fase moeilijk ervan te overtuigen dat er sprake is van fraude en maken het geld over.

Geld wordt in de helft van de gevallen overgemaakt via money transfers, die moeilijk te traceren zijn (via Western Union en Moneygram). Grotere bedragen worden via bankrekeningen overgeboekt.

De Fraudehelpdesk is een samenwerking aangegaan met geldagentschappen om klanten beter voor te lichten over datingfraude en in verdachte gevallen informatie te delen.

Herkennen
Een aantal aanwijzingen waaruit blijkt dat een nieuwe liefde alleen maar uit is op uw geld:

  • De foto’s en mails zijn afkomstig uit Nigeria, andere West-Afrikaanse landen, Engeland, Spanje, Zuid-Afrika, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Dit sluit Nederland natuurlijk niet uit.
  • De correspondentie verloopt in gebrekkig Engels.
  • Er worden ‘zielige’ verhalen verteld.

De persoon met wie u contact heeft:

  • Dringt aan te communiceren via persoonlijke e-mail of chat.
  • Uit onmiddellijk zijn gevoelens.
  • Stuurt een foto van zichzelf die zo uit een tijdschrift zou kunnen komen.
  • Beweert Amerikaans te zijn en in het buitenland te werken.
  • Maakt plannen om u te bezoeken, maar is niet in staat om dit te doen vanwege een tragische gebeurtenis.
  • Vraagt geld voor bijvoorbeeld een ticket, medisch noodgeval, visa, hotelrekening, ziekenhuisrekening of voor een kind of ander familielid.

Facebook
Datingfraudeurs liggen niet alleen op datingsites op de loer, maar speuren ook social media af naar mensen die op zoek zijn naar een relatie. Wees dus ook daar op uw hoede als u een vriendschapsverzoek krijgt.

Zo is Facebook voor oplichters een ideaal middel om potentiële slachtoffers uit te zoeken. Ze kunnen daar precies zien hoe het leven van hun slachtoffer eruit ziet en er zo op inspelen. Ook zijn Facebookgebruikers minder alert op bedriegers, omdat ze via het sociale netwerk niet op zoek zijn naar een relatie.

Slachtoffers
Van de slachtoffers van datingfraude is 40 procent man en 60 procent vrouw. Het gaat om mensen tussen 40 en 70 jaar oud uit alle lagen van de bevolking. Het zijn vaak eenzame mensen in een kwetsbare fase van hun leven (bijvoorbeeld door verlies van een partner). Van de datingfraudeslachtoffers was 60 procent suïcidaal na de ontdekking van de fraude.

Advies
Bent u slachtoffer geworden van datingfraude, dan kunt u dit melden via dit formulier. Doe aangifte bij de politie en blokkeer het e-mailadres van de fraudeur. Stuur de ontvangen mail(s) bovendien door naar de abuse-desk van uw e-mailprovider.

Zie ook:
Film: Misdaad Zonder Bloed
Datingfraude door ‘Robert Thomas’
Oplichters struinen datingsites af
Datingfraude grootste schadepost