088 - 7867372
Let op (1/4): Valse sms douanekosten Sinds 13:15 | 29 sep 2023

Mijn geliefde vraagt me een bankrekening te openen

Via een datingsite of sociaal medium heeft u contact met iemand uit het buitenland. U blijkt veel gemeen te hebben en uw online datingpartner is buitengewoon attent. Na enige tijd hangt de suggestie van een gezamenlijke toekomst in de lucht.

Dan vraagt uw datingpartner of u een bankrekening voor hem of haar wilt openen. Vaak omdat hij of zij over een grote som geld zou beschikken, geld dat uit een moeilijke situatie moet worden weggesluisd. En daar is uw hulp bij nodig. Althans, dat is het verhaal.

In werkelijkheid helpt u een crimineel zo aan een manier om geld van andere fraudeslachtoffers te ontvangen, zonder dat het spoor naar deze oplichter leidt. Want als er onderzoek gedaan wordt naar geld dat op die rekening is gestort, dan komt men bij u uit.

Veel van de meldingen die de Fraudehelpdesk krijgt, beschrijven een dergelijke situatie. De criminelen weten op vakkundige wijze uw vertrouwen te winnen en maken geraffineerd misbruik van uw hulpvaardigheid.

Alarmbellen

Omdat uw waarneming mogelijk onbewust beïnvloed is door romantische gevoelens, gaan de alarmbellen niet af. Misschien heeft u in alle vertrouwen die rekening al geopend.

Maar wanneer moeten die alarmbellen dan afgaan? Hoe meer u herkent van de volgende kenmerken, hoe groter de kans dat u met een oplichter te maken heeft:

Uw datingpartner is een buitenlander/buitenlandse, vaak een Amerikaan of Engelsman maar ook andere nationaliteiten komen voor;

Uw manlijke datingpartner is vaak militair of een ondernemer die bijvoorbeeld in de olie-industrie zit;

Uw datingpartner bevindt zich vanwege zijn functie veelal in Afrika, Turkije of het Midden-Oosten, hoewel Azië en de Golf van Mexico ook bekende voorbeelden zijn;

Uw datingpartner gedraagt zich als de ridder op het witte paard of uw droomprinses;

Uw datingpartner belooft naar u toe te komen maar stuit op problemen;

Hij of zij kan door omstandigheden niet bij zijn of haar geld;

Uw datingpartner heeft (zicht op) een grote som geld, diamanten of goud maar heeft uw hulp nodig om dit vrij te spelen;

Deze lijst is niet compleet; de oplichters kennen een oneindig aantal smoezen en zetten die heel creatief in.

Wat moet u doen

Bevindt u zich in een dergelijke situatie? Mogelijk leest u dit artikel omdat er sprake is van enig wantrouwen. Een vervelend gevoel dat blijft sluimeren. Als dat het geval is, belt u dan alstublieft met een van onze medewerkers via 088 – 786 73 72. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd en kunnen u helpen de situatie te beoordelen. Samen met u kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn.

We beseffen dat het bijzonder pijnlijk is om in deze situatie terecht te komen. Veel van onze melders noemen ook gevoelens van schaamte. Maar die schaamte is absoluut niet terecht.

De fraudeurs met wie u te maken heeft, zijn uiterst bedreven. Ze manipuleren dagelijks wereldwijd zeer geraffineerd hun slachtoffers. Jaarlijks ontvangen wij honderden meldingen van mensen die op deze manier slachtoffer zijn geworden van gehaaide criminelen.

Laat dus niemand u veroordelen. Dat u op deze wijze benaderd bent, is al verdrietig genoeg.

Lotgenoten spreken?

Slachtofferhulp Nederland heeft recent een online-community in het leven geroepen waar fraudeslachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Als het niet u maar iemand uit uw omgeving betreft

Lees hoe je een familielid of kennis kunt overtuigen als die de waarheid over zijn of haar geliefde niet onder ogen wil zien.