088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Ik krijg een betaalverzoek voor 1 cent

U heeft op een handelssite, zoals b.v. Marktplaats, iets te koop aangeboden. U krijgt een berichtje van iemand die interesse heeft. De zogenaamde koper wil wel eerst weten of u te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen.

Om zeker te weten wie u bent, vraagt de ‘koper’ u een (paar) cent over te maken. Want bij de overschrijving ziet de ‘koper’ uw volledige naam, waardoor hij/zij kan controleren of u het echt bent. Ook wordt wel de smoes gebruikt dat u op deze manier het juiste rekeningnummer doorgeeft. Soms wordt om een kopie van uw ID-bewijs gevraagd.

Voor het overmaken van de cent, stuurt de zogenaamde koper u een betaallinkje. Via die link denkt u op de website van uw bank terecht te komen. Maar de link verwijst naar een nep-website. Alle gegevens die u hier invult, komen bij de oplichter terecht. Denk bijvoorbeeld aan uw bankrekeningnummer, inloggegevens en identificatiecodes. De oplichter kan nu met uw gegevens gaan internetbankieren.

Advies

  • Wees alert als iemand zegt bang te zijn voor oplichting. Kies een methode om de ander gerust te stellen die uw (online) veiligheid niet in gevaar brengt.
  • Ga niet in op het betaalverzoek van 1 cent en klik niet op een betaallinkje dat de koper stuurt. Laat de koper betalen via de beveiligde omgeving van de handelsplaats, contant of met een overboeking vanuit zijn/haar eigen bankomgeving.
  • Stuur geen kopie van uw ID-bewijs op, oplichters kunnen dit gebruiken om zich voor te doen als u.