Ik heb iets verkocht maar geen geld ontvangen

Ook wanneer u iets in de verkoop hebt, kunt u slachtoffer worden van oplichters. Een geïnteresseerde koper doet alsof hij betaald heeft, bijvoorbeeld door een schermafbeelding te tonen van een overboeking. Of door een nep-bankapp op de telefoon te laten zien. U geeft het artikel mee, maar vervolgens blijkt de betaling vals. U bent uw artikel kwijt.

Of u ontvangt een bod op uw advertentie. De koper wil betalen met een cheque of via het online betaalsysteem PayPal. Hij betaalt alleen meer dan de overeengekomen prijs. Het extra geld is zogenaamd voor transportkosten of verzekeringen. Het geld dat overblijft moet u terugstorten. Op dat moment maakt u ongewild geld over naar de fraudeur. De cheque of PayPal-betaling blijkt achteraf vals. Het door u overgemaakte geld bent u kwijt, net als het artikel als u dat intussen al heeft verzonden.

Soms vraagt een koper of u eerst zelf een cent wil overmaken, om te controleren of uw gegevens wel kloppen. Via het toegezonden linkje komt u echter op een nep-website terecht. Zodra u hier inlogt en de overboekingscode intoetst, gaan deze gegevens naar oplichters. Die loggen vervolgens in op de echte website van uw bank, en maken met de overboekingscode een bedrag over naar hun eigen rekening.

Controleer de verkoper