Vanwege de huidige omstandigheden zijn wij tijdelijk beperkt telefonisch bereikbaar
Let op: Sms-berichten/e-mails incasso-opdracht namens bank Sinds 16:56 30 apr 2021

Onbekende USB-stick

Fraudeurs doen er alles aan om toegang te krijgen tot uw computer. Ze kunnen dan bijvoorbeeld uw gegevens kopiëren, een programma achterlaten dat al uw toetsaanslagen (dus ook uw wachtwoorden) registreert of bijvoorbeeld uw bestanden versleutelen.

Naast alle pogingen per mail waarmee we dagelijks worden geconfronteerd of via websites zien we ook dat fraudeurs u proberen te verleiden een USB-stick te accepteren waar ze kwaadaardige software op hebben geïnstalleerd. Ze rekenen daarbij op de nieuwsgierigheid van de vinder die wil weten wat er op die stick staat. Eenmaal in de computer kan de stick dan zijn kwaadaardige werk uitvoeren.

Zeker bij bedrijven komt het regelmatig voor dat men ergens op de grond een achteloos achtergelaten geheugenstick aantreft waarvan de herkomst onbekend is.

Maar ook particulieren lopen risico’s op het moment dat ze een USB-stick uit onbekende bron in hun pc steken. Veel bedrijven bieden hun klanten ter goeder trouw geheugensticks als reclamegadget aan die probleemloos gebruikt kunnen worden. Maar wanneer de stick uit een onverwachte, onlogische of – erger nog – onbekende hoek bij u terecht is gekomen, neem die dan liever niet in gebruik.

Wilt u hem toch gebruiken? Vraag dan een deskundige of die hem wil controleren op de aanwezigheid van kwaadaardige software.

Andere onderwerpen

Ik heb een raar telefoontje ontvangen

Ik heb een nare ervaring met online shoppen

Bestaat mijn online geliefde wel echt?

Mijn gegevens zijn in verkeerde handen gevallen

Ik heb een vreemd bericht ontvangen

Mij is iets anders overkomen

Fraude? Direct melden!