088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Er worden dagelijks vele mensen digitaal opgelicht!

Helaas kan iedereen slachtoffer worden van digitale oplichting. Criminelen gaan namelijk erg slim te werk. Zij vinden ook steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten via het internet. Mensen die slachtoffer zijn geworden, hebben daar veel last van.

Sommigen verliezen veel geld. Het kost ook veel tijd om schade te melden en te proberen je geld terug te krijgen. U kunt ook erg boos en verdrietig worden als u slachtoffer wordt van digitale oplichting.

​Schaamte

Sommige slachtoffers van digitale oplichting schamen zich ervoor. “Hoe heb ik nou zo stom kunnen zijn?!” Dan vertellen ze niemand over hun slachtofferschap, omdat zij bang zijn voor de reactie van hun omgeving.

Er is echter niets om u voor te schamen wanneer u slachtoffer van digitale oplichting bent geworden: De criminelen gaan gewoon erg slim te werk en iedereen kan hier slachtoffer van worden.

Houd uw slachtofferschap niet voor uzelf

Praat erover als u slachtoffer bent geworden van digitale oplichters. Meld het bij uw bank en doe aangifte bij de politie! Hoe meer slachtoffers hun verhaal ook in hun omgeving delen, hoe meer mensen ervan kunnen leren. Waarschuw elkaar!

Als u hulp nodig heeft, dan kunt u meer informatie vinden bij de FraudeHelpdesk. Ook kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland als u in het dagelijkse leven last heeft of blijft houden van wat u is overkomen. Slachtoffers hebben regelmatig de behoefte om hun ervaringen met lotgenoten te delen om herkenning en steun bij elkaar te vinden.

Sommige slachtoffers zijn zo geschrokken dat ze helemaal geen gebruik meer willen maken van het internet, hun telefoon of apps. Maar onze digitale hulpmiddelen zijn tegenwoordig bijna niet meer te missen.

Praat over wat u is overkomen als u slachtoffer bent geworden van digitale oplichting en zoek praktische hulp als u tegen problemen aanloopt bij het doen van melding, aangifte en de afhandelingen van wat u is overkomen. Vraag uw omgeving en organisaties als de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland om advies.