088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Veilige inlog? Zo gebeurd!

Veilige inlog? Zo gebeurd!

 

Wanneer u een wachtwoord maakt voor uw online account, zorg er dan voor dat dit een veilig wachtwoord is. Een te makkelijk wachtwoord helpt oplichters om uw account te hacken en zo bij uw geld of gegevens te komen. Maak voor ieder account een uniek wachtwoord aan, zodat oplichters niet met één wachtwoord in al uw accounts kunnen. U maakt uw accounts extra veilig door naast sterke en unieke wachtwoorden ook gebruik te maken van 2-stapsinlog (ook wel 2-stapsverificatie genoemd).

Hoe zorgt u snel voor een veilige inlog?

  • Maak gebruik van een wachtwoordmanager: dit is een soort digitale kluis, waarin u al uw wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. U hoeft alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager te onthouden. Lees hier meer over het gebruik van een wachtwoordmanager. Vindt u het toch te lastig om met een wachtwoordmanager te werken, dan kunt u uw wachtwoorden ook opschrijven in een boekje dat u in de boekenkast zet. Verderop op deze pagina leest u meer over het gebruik van zo’n boekje.
  • Maak een wachtwoordzin: bedenk een zin die voor u goed te onthouden is en vervang hierin enkele letters door cijfers en/of speciale tekens. Deze zin kunt u ook gebruiken als wachtwoord voor de wachtwoordmanager.
  • Maak waar mogelijk gebruik van 2-stapsinlog: na het aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord krijgt u via sms of een speciale app een code die ingevuld moet worden om te kunnen inloggen op uw account. In plaats van de code kan ook een vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruikt worden.

 

Heeft u het vermoeden dat uw account gehackt is? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Meer over veilige wachtwoorden en 2-stapsinlog
Op steeds meer plekken wordt gevraagd in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bijvoorbeeld bij uw e-mail of social media-account, maar ook bij uw persoonlijke internetomgeving bij een leverancier of webshop. Accounts waartoe u een onbekende natuurlijk geen toegang wilt geven. Onderstaande tips helpen u deze accounts te beschermen tegen buitenstaanders.

Gebruik overal een ander wachtwoord
Nog steeds gebruikt 30 tot 40 procent van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen. Maar stel dat u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor uw account bij een webshop en uw bankaccount, dan loopt ook uw bankrekening gevaar als het klantenbestand van de webshop gehackt wordt. Niet doen dus! Gebruik voor al uw accounts een ander, uniek wachtwoord. Een wachtwoordmanager kan u daarbij helpen. Vindt u het lastig om met een wachtwoordmanager te werken, dan kunt u uw unieke en sterke wachtwoorden ook opschrijven in een notitieboekje. Plaats dit boekje dan tussen de andere boeken in de boekenkast, dit is een plek waar hackers niet kunnen komen en waar ook inbrekers niet snel gaan zoeken.

Zorg voor sterke wachtwoorden
Hoe vaak heeft u de naam van uw zoon of dochter in combinatie met hun geboortejaar als wachtwoord gebruikt? Of een variant van ‘12345’? Wachtwoorden die uit herkenbare woorden of namen bestaan, zijn geautomatiseerd razendsnel geraden. !@#$%^&* lijkt misschien een stuk beter, maar dat is het resultaat van 12345678 intikken terwijl u de shift-toets ingedrukt houdt. Dat kunstje hebben hackers allang door. Zorg dus dat er geen herleidbare logica in uw wachtwoord zit.

Wat dan wel?

  • Gebruik combinaties van hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens.
  • Maak het wachtwoord zo lang mogelijk, bijvoorbeeld door een wachtwoordzin in plaats van een woord te gebruiken.

Maak gebruik van 2-stapsinlog
Wanneer u 2-stapsinlog instelt, is uw account maximaal beveiligd. Bij 2-stapsinlog krijgt u na het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord een code toegestuurd. Pas na het invullen van deze code bent u echt ingelogd. De code wordt verstuurd via sms of e-mail of in het geval van een bank bijvoorbeeld via een apart scanapparaatje. Ook zijn er gratis authenticatieapps beschikbaar, die een nieuwe code genereren of een vaste code opslaan. In plaats van een code kan ook gebruik gemaakt worden van authenticatie door middel van uw vingerafdruk of door gezichtsherkenning. Het grote voordeel van 2-stapsinlog is dat oplichters niets met uw gebruikersnaam en wachtwoord kunnen zonder de extra code die ingevuld moet worden. Uw account blijft dus veilig, ook wanneer uw inloggegevens in verkeerde handen gevallen zijn. Belangrijk is dan wel dat u de extra code nooit aan iemand anders doorgeeft. Het is niet altijd mogelijk gebruik te maken van 2-stapsinlog, omdat sommige bedrijven en organisaties die mogelijkheid niet bieden. We raden u aan er zeker gebruik van te maken als dit wel mogelijk is.

Controleer of uw wachtwoord veilig is
Doe de wachtwoordkraaktest: deze website biedt de mogelijkheid uw wachtwoord te beoordelen op sterkte. Bovendien geeft de website goed aan welke onderdelen van uw wachtwoord verbetering nodig hebben. Er zijn veel websites die de mogelijkheid bieden uw wachtwoord in te voeren, waarna beoordeeld wordt hoe veilig uw wachtwoord is. Wij raden u aan geen gebruik te maken van deze websites: vul nooit zomaar ergens uw wachtwoord in, ook al lijkt de bedoeling van de website goed.

 

Heeft u het vermoeden dat uw account gehackt is? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Nog meer weten over veilige inlog?