Krijg geen slapeloze nachten van je droomvakantie

Na al die maanden van beperkingen kan het dan eindelijk. De zon, het leuke huisje, zalig nietsdoen, kortom: vakantie! Maar laat het geen vakantie naar de malle dieven worden. Laat uw vakantieplezier niet stelen door oplichters en houd het zorgeloos met deze tips.

De voorbereiding

Niets is leuker dan het voorbereiden van een vakantie. Hoewel u nog thuis bent, ontstaat er toch al een vakantiegevoel. Internet bewijst goede diensten bij het zoeken naar uw ultieme droomvakantie.

Maar let op! Fraudeurs liggen op de loer om u van uw zuurverdiende vakantiegeld af te helpen. Dat begint al bij het boeken via een reisbureau.

Malafide reisbureaus

Fraudeurs zijn goed in het inrichten van betrouwbaar ogende websites. Met fantastische aanbiedingen via bijvoorbeeld social media wordt u naar zo’n site gelokt. Al lezend over de goedverzorgde reis verleidt de spectaculair lage prijs u om uw geld over te maken.

Maar uiteindelijk zit er een oplichter achter de site die er met uw geld vandoor gaat. Kijk dus goed bij wie u boekt.

Check op zijn minst:

 • Hoe lang bestaat de website ?
 • Is de reisorganisatie aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel?
 • Zoek op internet naar recensies over de organisatie (en kijk daarbij verder dan recensies op de website zelf);
 • Check de algemene voorwaarden in de website. Zijn die niet te vinden? Boek dan liever ergens anders;
 • Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, twijfel dan aan de echtheid. Wees kritisch over de prijs en kijk ook op andere websites of de aanbieding overeenkomt.

Oplichting met vakantiewoningen

Steeds meer mensen boeken tegenwoordig zelf hun vakantieverblijf via internet. Op allerlei sites worden de leukste onderkomens te huur aangeboden en boeken is een fluitje van een cent.
Maar weet dat oplichters ook hier hun kansen zien. Tussen alle betrouwbare aanbiedingen kan het voorkomen dat u een huisje aangeboden krijgt dat helemaal niet te huur is. Of niet eens bestaat.

U zou niet de eerste zijn die bij aankomst op het opgegeven adres gefrustreerd naar een leeg weiland of bewoond huis staat te kijken.

Wat kunt u doen om het aanbod te checken:

 • Boekt u via een bemiddelingssite? Check dan of de organisatie aangesloten is bij brancheorganisatie ANVR, garantiefonds SGR of Thuiswinkel;
 • Gebruik de streetview van Google maps om te controleren wat er werkelijk op het opgegeven adres staat;
 • Controleer of de foto’s uit de advertentie niet door meerdere aanbieders worden gebruikt. Oplichters nemen vaak foto’s uit bestaande advertenties over;
 • Moet u een borg overmaken? Check dan of de betreffende bank gevestigd is in hetzelfde land als het te huren object en maak zeker geen geld over via een geldkantoor als Western Union of MoneyGram.

Reizen naar en in de vakantie

Geannuleerde reis

We hopen natuurlijk dat het niet gebeuren zal, maar het kan voorkomen dat een reis geannuleerd wordt. Dan krijgt u mogelijk te maken met onder meer vouchers, terugbetalingen en tijdelijke regelgeving.

 • Lees op de website van het ECC over wat u moet weten over als u een reis binnen Europa had geboekt die onverhoopt niet doorgaat;
 • Houd rekening met coronamaatregelen in het betreffende land. En weet wat u moet doen en wat uw rechten zijn als er weer een lockdown komt.

‘Zat die kras er al?’

Het kan altijd voorkomen dat er schade ontstaat tijdens de huurperiode maar kreeg u de auto wel onbeschadigd mee? Voorkom lastige discussies wanneer u een auto huurt. Want sommige autoverhuurders maken graag misbruik van argeloze vakantiegangers.

Als u de auto weer inlevert is er ‘opeens’ zó veel schade dat u de borg niet meer terugkrijgt. Zeker wanneer de papierwinkel niet sluitend is, loopt u hiermee een risico.

Altijd doen:

 • Maak vooraf scherpe foto’s van alle kanten van de auto in het bijzijn van de verhuurder.
 • Is er sprake van schade? Maak dan opnieuw foto’s en laat die ondertekenen door de verhuurder

Ai, een boete uit het buitenland

Het komt ook voor dat u lang na terugkomst nog een verkeersboete of een rekening voor niet-betaalde tol ontvangt. Een verkeersboete krijgt u niet alleen voor te snel rijden of fout parkeren. Zo zijn er in Italië ‘milieuzones’ ingesteld om het autoverkeer en de luchtvervuiling in die gebieden te beperken.

Helaas zijn de borden die de milieuzones aanduiden niet altijd duidelijk zichtbaar of voor vakantiegangers herkenbaar. Boetes voor rijden door een milieuzone lopen al snel op tot honderden euro’s.

Kijk voor meer informatie over boetes en tol bij het ECC:

Twijfelt u aan de echtheid van een boete? Lees dan wat de ANWB hierover zegt.

Hulp gevraagd

 

Geef oplichters geen kans. Er zijn vele varianten van oplichting waarbij met een smoes of zielig verhaal geld afgetroggeld wordt. Een gezinnetje met pech langs de weg bijvoorbeeld.

Helaas zijn zij ook nog al hun geld kwijtgeraakt, dus aan u het verzoek om financiële hulp. Er wordt natuurlijk beloofd dat u het geld heus terugkrijgt na de vakantie. U zult er achteraf achter komen dat dat laatste nooit gebeurt. Uw goedheid wordt beloond met een leugen.

Niet doen dus.

Geef geen grote bedragen aan zielige mensen. U krijgt het geld nooit terug en er zijn officiële instanties die hen kunnen helpen.

Ter plekke

Verleidingen

Oplichters maken ook ter plekke graag misbruik van uw vakantiestemming. Reist u bijvoorbeeld binnenkort naar de Canarische Eilanden? Wees dan voorzichtig bij het kopen van elektronicaproducten op een van deze eilanden.

Er zijn gehaaide oplichters actief die u in elektronicawinkeltjes op een misleidende wijze artikelen proberen aan te smeren. Zo mag u uw oude telefoon of camera inruilen voor een nieuwer model tegen betaling van een kleine vergoeding en er wordt een antivirusprogramma of andere bijbehorende software voor een prikkie aangeboden.

Wat deze verkopers niet vertellen, is dat u vaak geen nieuwe telefoon of camera krijgt, maar een tweedehandse of dat het eigenlijk om een veel goedkoper artikel gaat dan dat u werd voorgeschoteld.

 • Koop alleen elektronica bij de officiële verkooppunten;
 • Zorg dat u niet wordt afgeleid tijdens het betalen en check achteraf de afschrijving op uw bank- of creditcardrekening;
 • Teken al helemaal geen contracten of iets dergelijks zonder dat u de tijd krijgt om erover na te denken. Als het echt een  interessante aanbieding is, bestaat die morgen ook nog;
 • Twijfelt u aan de echtheid van de producten? Laat deze dan controleren door een officiële retailer. Doe dat zo snel mogelijk ter plekke;
 • Check de informatie op de site van het ECC.

Onschuldig?

Dat vriendschapsbandje dat u omgeknoopt krijgt door een knappe Italiaan. Of die charmant aangeboden bloem. Het kan natuurlijk heel vriendelijk en oprecht bedoeld zijn. Maar menigeen komt tot de ontdekking dat er wel betaald moet worden voor die vriendelijkheid. Nageschreeuwd door de gever of geefster ontstaat al gauw de neiging toch maar een paar euro af te staan.

Eva Calvelo Muiño, directeur van het ECC vertelt: “Als je argwaan voelt, ben je vaak al te laat. Zo is er de truc met pinda’s. Die worden in je handen geduwd, maar je wil ze niet kopen en geeft het zakje terug. De pinda’s vallen op de grond en uit hoffelijkheid help je met opruimen. Dan zegt de verkoper dat je moet betalen, omdat de pinda’s al zijn aangeraakt.”

Wees alert:

 • Wilt u iets niet? Loop dan door. Niemand kan u verplichten iets te kopen;
 • Beleefdheid kan duur zijn, zeg ‘nee’;
 • Bestel niets op een terras zonder dat u weet wat het kost;
 • Toch iets gebeurd, binnen de EU? Roep dan de gratis juridische hulp van het ECC in.

Internet mee op vakantie

Internetbankieren

Bankiert u onderweg? Maak dan op uw telefoon of tablet gebruik van de app van de bank in plaats van de browser van uw telefoon. Gebruikt u een laptop? Bankier dan alleen via een veilige verbinding. Maak geen gebruik van openbare computers op de vakantielocatie. Het is een koud kunstje voor een fraudeur om even terug te lezen wat u allemaal hebt ingevuld. Met een simpel programmaatje op die pc worden al uw aanslagen opgeslagen.

Wifi buitenshuis

Op veel plekken buitenshuis kunt u gebruikmaken van openbare wifi. Dat is handig en goedkoop. Maar het gebruik ervan kent behoorlijke risico’s als u gevoelige informatie verstuurt. Criminelen hebben namelijk allerlei trucs om met u te kunnen meelezen.

Dat betekent dat u inloggegevens aan een hacker cadeau doet als u bijvoorbeeld op uw e-mailaccount inlogt of de status van uw bestelling bij een webshop checkt.

Een hacker weet ook dat 30 tot 40 procent van de Nederlanders zijn of haar wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. Hij zal dus op zoek gaan naar accounts waartoe dit wachtwoord ook toegang verschaft. En omdat hij dat geautomatiseerd doet, zijn die plekken bijzonder snel gevonden.

Zo houdt u het veilig:

 • Gebruik in plaats van wifi uw dataverbinding. Daarop kan niet meegelezen worden;
 • Gebruikt u een apparaat dat alleen via wifi kan werken, zoals een Chromebook? Maak dan op uw eigen mobiele telefoon een mobiele hotspot aan. Hierop kunt u vervolgens met die Chromebook inloggen;
 • Gebruik openbare wifi alleen voor het surfen op websites waar niet hoeft te worden ingelogd;
 • Maak buitenshuis geen gebruik van een internetbrowser om naar social media of uw mailaccount te gaan. Gebruik in plaats daarvan de apps, die zijn veiliger;
 • Verwijder openbare netwerken van uw apparaat na gebruik. Dat zal dan niet automatisch verbinding maken met nep-netwerken die dezelfde naam hebben;
 • Zet de wifi op uw apparaat uit wanneer u het niet gebruikt. Dan kan er geen automatische verbinding ontstaan met openbare netwerken.

 

Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met het ECC