Een dak boven je hoofd of van je centen beroofd?

‘Een leuk, gemeubileerd appartement in hartje Amsterdam. Inclusief gas, licht, internet en water voor slechts 800,- euro per maand. Weg is weg!’ Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook. Toch trappen mensen regelmatig in dit soort advertenties. De aanbieders zijn oplichters, en als u hierop ingaat is het enige wat weg is uw geld.

De woningnood is hoog in Nederland. Het aantal mensen dat op zoek is naar een betaalbaar thuis groeit met de dag. Fraudeurs weten heel goed dat woningzoekenden daardoor minder kritisch kijken en sneller geneigd zijn toe te happen. Daar springen ze maar wat graag op in met spectaculaire aanbiedingen.

Het contact met de ‘verhuurder’ verloopt vervolgens volledig digitaal. Vaak onder het mom dat de aanbieder in het buitenland vertoeft. Maar geen probleem: als u 2 maanden huur overmaakt krijgt u de sleutel toegestuurd. Bevalt het niet, dan krijgt u uiteraard uw geld terug.

Volgens de oplichter dan. Maar laat u niet met mooie praatjes in slaap sussen. Het hele verhaal is nep en de centen ziet u nooit meer terug.

Voorkom dat u de dupe wordt van dit soort oplichters:

  • Eerst bezichtigen, dan betalen. Misschien een open deur, maar betaal nooit vooruit aan een ‘verhuurder’. Als u het pand niet kunt bekijken zonder rechtstreeks geld aan hem of haar over te maken, dan mag u ervan uitgaan dat het aanbod met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nep is.
  • Controleer vooraf de foto’s bij de advertentie via internet, zeker als u vanwege verblijf in een ander land niet in de gelegenheid bent de woning te bekijken. Vaak worden foto’s gekopieerd uit bestaande advertenties (met natuurlijk heel andere prijzen).
  • Vraagt de ‘verhuurder’ van een woning in Nederland u geld over te maken naar een buitenlands banknummer (IBAN-nummer) dan moet u uiterst voorzichtig zijn.
  • Controleer het adres via de streetview-functie van Google Maps. Zet het kleine gele poppetje voor het beoogde pand op de kaart. U kunt vervolgens zien of het pand überhaupt wel bestaat.
  • Wees extra alert bij advertenties op de sociale media.

Herkenbare werkwijze

Een voor oplichters voor de hand liggende plek om toe te slaan is op verhuursites. De platforms waar huurder en verhuurder elkaar kunnen vinden op internet. Deze platforms hebben zich de laatste jaren stevig ingespannen om de aanbieders op hun platform te controleren en maken het fraudeurs met allerlei technische maatregelen flink moeilijk. Hoewel het ook op die platforms opletten geblazen is, zien we dat de oplichters zich voor een deel verplaatsen naar vraag- en aanbodsites en de social media, waar de controle op dit fenomeen aanmerkelijk minder is.

Foto’s van leuk ingerichte panden, vaak gekopieerd van betrouwbare websites, worden gebruikt om tegen spectaculair interessante prijzen hun ‘aanbod’ te presenteren. Als u daar op ingaat, volgt doorgaans het volgende scenario. De ‘aanbieder’ probeert u al snel weg te leiden van deze kanalen om via e-mail of berichtenapps het contact voort te zetten. Daarmee verdwijnen zij direct uit het zicht van eventuele controles en merkt u het niet als het gebruikte (nep-)account eventueel door de provider geblokkeerd wordt.

U krijgt te horen dat de ‘verhuurder’ langdurig in het buitenland verblijft en om die reden de woning of het appartement te huur aanbiedt. Dat maakt het uiteraard wel onmogelijk om samen het betreffende pand te bezoeken. Maar op basis van indrukwekkende ‘contracten’ en een voorschot van een of twee maanden huur kunt u de sleutel van de woning toegezonden krijgen. In die overeenkomst is nadrukkelijk opgenomen dat u dat voorschot terugkrijgt mocht het pand alsnog niet aan de wensen voldoen. Uiteraard is die overeenkomst verder waardeloos en bent u gewoon uw geld kwijt.

Kunt u dus het pand niet vooraf bezichtigen, is het niet mogelijk de verhuurder persoonlijk te treffen of wordt er gevraagd geld voor een Nederlandse woning naar een buitenlands IBAN-nummer over te maken, dan is de kans groot dat het gaat om een poging tot oplichting.

De oplichter als verhuurmakelaar

Een andere vorm van fraude rond zogenaamd aangeboden huurwoningen zijn de websites van nep-makelaars. U wordt via een advertentie op social media attent gemaakt op een zeer interessant aanbod en u klikt op de aangeboden link in de advertentie.

De webpagina waarop u dan terechtkomt laat u uitgebreid rondkijken in de leuke woning. Het enige wat nodig is om daarvoor in aanmerking te komen, is het betalen van inschrijfkosten voor de bemiddelingssite. Maar ook hier is de oplichter aan het werk. De woning van uw gading is niet beschikbaar, net zomin als andere woningen op de website. De foto’s en teksten van de advertenties zijn gekopieerd uit de website van een bonafide makelaar. Het is de fraudeur enkel om uw inschrijf- en/of lidmaatschapsgeld te doen.

De nepverhuurmakelaar ontmaskeren:

  • Check de aangeboden foto’s via internet.
  • Controleer op een Whois-site hoe lang de website actief is. Is dat slechts enkele weken of maanden, dan is dat een indicatie dat u mogelijk met oplichters van doen heeft.
  • Controleer de verkoopvoorwaarden in de site. Als die niet bestaan of slechts enkele regels laten zien, dan is het naar alle waarschijnlijkheid een valse website.
  • Controleer of de site bekend is bij de politie


Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met het Openbaar Ministerie en diverse verhuurplatforms
Over de verhuurplatforms: Verschillende verhuurplatforms, waaronder Pararius, Kamernet, HousingAnywhere, Huurwoningen.nl, Rooming en Funda verwelkomen maandelijks gezamenlijk miljoenen bezoekers en zijn hierdoor een geliefd target voor scammers. De platforms spannen zich tot het uiterste in om fraude op hun websites te voorkomen en financiële schade bij hun bezoekers tot een minimum te beperken.
Over het Openbaar Ministerie: Naast de klassieke taken (opsporing en vervolging) van het Openbaar Ministerie hechten zij veel waarde aan partnerschappen. Met publieke en private partijen proberen ze allerlei vormen van fraude zoveel als mogelijk te voorkomen en eventuele schades te beperken.