088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Woonplek gevonden? Check voordat je huurt!

Woonplek gevonden? Check voordat je huurt!

Ben je op zoek naar een kamer? Check dan voordat je iets betaalt of de verhuurder betrouwbaar is en of de woning overeenkomst met wat aangeboden wordt. Oplichters bieden via internet en social media woonruimte aan en vragen om een borg, bemiddelingskosten of een paar maanden huur. Na betaling hoor je niets meer.

 

Dit kunt je direct doen

  • Check of er reviews zijn over de verhuurder: voer de naam van de verhuurder of de url van zijn website in met daarachter het woord ‘klacht’ of ‘review’.
  • Controleer met Google Streetview het adres van de kamer, om te zien of het pand wel echt bestaat.
  • Controleer met Google Afbeeldingen of Yandex of de foto’s van de woonruimte op meerdere websites worden gebruikt. Oplichters nemen vaak foto’s uit bestaande advertenties over.

 

Deze signalen wijzen op fraude

  • De huurprijs van de woonruimte is (relatief) laag voor de geboden ruimte en de locatie van het pand.
  • Het contact met de verhuurder verloopt uitsluitend digitaal. Omdat de verhuurder in het buitenland zit is het niet mogelijk de woonruimte te bezichtigen.
  • Het geld voor de huur, borg of bemiddelingskosten moet worden overgemaakt naar een buitenlands IBAN-nummer.

 

Heb je het vermoeden dat je opgelicht bent? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk

 

Meer over verhuurfraude
Er is sprake van verhuurfraude als je (een deel van de) huur betaalt, terwijl de woonruimte niet bestaat. Of als je huur of bemiddelingskosten betaalt voor woonruimte die helemaal niet te huur is.

Oplichters maken gebruik van (vervalste) websites, platformen voor vraag en aanbod, social media en bestaande advertenties om hun zogenaamde woonruimte aan te bieden. Meestal met prachtige foto’s van de woonruimte, die een lage huurprijs heeft en op een gewilde locatie ligt.

Contact met de verhuurder verloopt vlot, maar wel altijd via e-mail of chat. Bellen of langskomen op de locatie kan niet, omdat de verhuurder in het buitenland zit. Vaak wordt het verblijf in het buitenland ook genoemd als reden dat de woonruimte tijdelijk verhuurd wordt. Wanneer je een huurvoorschot van één of twee maanden betaalt, kun je de sleutel van de kamer toegestuurd krijgen. In het huurcontract dat je te zien krijgt, staat meestal nadrukkelijk dat je dit voorschot terugkrijgt als de woonruimte niet bevalt.

 

Hoe voorkom je oplichting bij het zoeken van een kamer?

  • Begin op tijd met zoeken, zodat je niet onder tijdsdruk een besluit moet nemen.
  • Bezichtig de kamer voor je iets tekent of betaalt. Is bezichtigen niet mogelijk omdat de verhuurder in het buitenland zit? Ga dan bij voorkeur niet verder met deze aanbieder. Kun je de kamer niet bezichtigen omdat je zelf in het buitenland zit? Doe dan de andere checks die op deze pagina worden aangeraden.
  • Controleer de website van de verhuurder: op whois.com kun je zien hoe lang de website al bestaat. Is dit nog maar heel kort, wees dan alert: oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites.
  • Controleer of er bij de politie iets bekend is over de verhuurder.
  • Gebruik je gezonde verstand: als de aanbieding te mooi is om waar te zijn, twijfel dan aan de echtheid ervan.

Heb je het vermoeden dat je opgelicht bent? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk