088 - 7867372
Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Datingfraude: als daten eindigt in een drama

Een nieuwe liefde vinden staat bij velen hoog op het lijstje goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar loop niet blind in de klauwen van een oplichter!

Helaas loeren er online datingfraudeurs op kwetsbare slachtoffers. Gedupeerden blijven vaak achter met een gebroken hart en een geplunderde bankrekening. Hoe gaat het in z’n werk? En hoe kunt u een familielid helpen van wie u denkt dat hij of zij in de ban is van een fraudeur? Lees er meer over op deze verzamelpagina.

WAT IS DATINGFRAUDE?

Datingfraudeurs benaderen mensen die openstaan voor een relatie. Na het eerste contact wordt geraffineerd ingespeeld op de gevoelens van zijn ‘prooi’. Op het moment dat er sprake is van een relatie, vraagt de datingfraudeur al snel om geld. Hij (of zij) heeft geld nodig omdat hij zijn nieuwe liefde wil bezoeken, maar ook kan er sprake zijn van een noodgeval.

Meer weten? Lees de uitleg over datingfraude

DATINGFRAUDE IN CIJFERS


€ 12,5 miljoen:
de schade door datingfraude die in de afgelopen 5 jaar gemeld is bij de Fraudehelpdesk

700: het aantal slachtoffers dat in die periode geld is kwijtgeraakt

€ 17.850,-: de gemiddelde schade per slachtoffer

MISDAAD ZONDER BLOED

In deze film ziet u onder andere de aangrijpende verhalen van slachtoffers van datingfraude:

DATINGFRAUDE VERHALEN

EEN DROOM IN DUIGEN
Het besef dat al haar spaargeld is verdwenen in de zakken van datingfraudeurs zet het leven van Myrthe (52) volledig op z’n kop.
Het verhaal van Myrthe

INGRIJPEN ALS EEN FAMILIELID FINANCIEEL WORDT UITGEKLEED
De broer van Andrea is tot over zijn oren verliefd op een aantrekkelijke Française. Althans, dat denkt hij. Zij ziet dat hij te maken heeft met een oplichter. Hoe overtuig je een familielid of kennis wiens spaartegoed verdampt en die de waarheid niet onder ogen kan of wil zien?
Lees het verhaal en hoe u kunt ingrijpen.

ZEVEN TIPS OM UZELF TE BESCHERMEN TEGEN DATINGFRAUDEURS

Eindelijk heeft u via internet uw partner van uw dromen gevonden. Begripvol, avontuurlijk en lief. Maar is deze persoon ook écht wie hij of zij zegt te zijn? Hoe sterk de vlinders in uw buik ook zijn, u moet altijd op uw hoede zijn. Oplichters speuren datingsites en social media af op potentiële slachtoffers. Met name 40-plussers, weduwnaars of weduwes en gescheiden personen zijn een gewild doelwit. Om te voorkomen dat u in de handen van een fraudeur valt, houd u dan aan de volgende tips:

1 Houd rekening met oplichting
Houd altijd de mogelijkheid open dat u te maken heeft met een fraudeur.

2 Controleer foto’s die u krijgt
Datingfraudeurs gebruiken nogal eens foto’s die ze elders op internet vinden. Daar kunt u achter komen door ze in te voeren in Google Images (klik op het camera-icoontje om een plaatje in te voeren). Een andere site die deze optie biedt is of TinEye. Beide sites checken of foto’s op andere plekken op internet opduiken.

3 Stuur geen gevoelige foto’s
Als u zelf foto’s stuurt naar uw partner, dan maakt u zich natuurlijk erg kwetsbaar voor kwaadwillenden. Dat geldt zeker als die afbeeldingen seksueel getint zijn. Wees daarom terughoudend met het delen van gevoelige informatie, zoals foto’s. Wacht bijvoorbeeld een eerste ontmoeting af om te zien met wie u écht te maken heeft.

4 Maak nooit geld over
Als u met een oplichter te maken heeft zal deze vroeg of laat om geld vragen. Ga hier nooit in mee. Dit geld moet u namelijk als verloren beschouwen. Bovendien zal er steeds om nieuwe bedragen worden gevraagd.

5 Wees alert op taalfouten
Google Translate is een uitermate handig gereedschap voor oplichters in het buitenland die graag een beetje Nederlands willen spreken. Helaas voor deze oplichters is deze functie van Google niet foutloos. Wees alert op taalfouten. Dat geldt ook voor het geval dat u in het Engels communiceert. Oplichters schrijven bijvoorbeeld het Engelse ik vaak als i in plaats van I.

6 Houd familie en vrienden op de hoogte
Het is in het belang van de oplichters dat een nieuw slachtoffer geïsoleerd wordt. Zo zijn ze makkelijker te beïnvloeden en vergroot het de kans van slagen voor de oplichters. Voorkom dat u in zo’n kwetsbare positie komt en praat met vertrouwelingen over uw nieuwe contacten.

7 Deel niet teveel persoonlijke info op social media
Oplichters lijken hun slachtoffers zorgvuldig uit te zoeken. Met name mensen die een partner hebben verloren of gescheiden zijn, zijn een aantrekkelijk doelwit. Hoe de oplichters weten wie gescheiden is? Dat vertellen deze mensen vaak zelf op hun social media. Ook daarom geldt: wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie. Scherm bijvoorbeeld uw Facebook-profiel af voor onbekenden.