NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

Downloads

VOORLICHTINGSPAKETTEN

De Fraudehelpdesk stelt op deze pagina twee gratis informatiepakketten beschikbaar. De een is een lespakket voor basisscholen (groep 5 t/m 8). De ander kan als basis worden gebruikt voor een informatieavond over fraude. Senioren van 70+ zijn de doelgroep.


Lespakket basisschool

Leerlingen uit de bovenbouw zitten vaak vele uren per dag op internet. Met een laptop, tablet of smartphone, zowel op school als thuis. Daarmee zijn zij potentiële slachtoffers van internetcriminelen.

Wat is het doel van deze les?

Het doel van dit lespakket is leerlingen inzicht te geven in enkele gevaren die loeren op internet. Dat willen we bereiken door:

– inzicht te geven in het eigen surfgedrag;
– leerlingen te laten nadenken over risico’s op internet; en
– tips te geven over wat je kunt doen om deze risico’s te verminderen.

Dit pakket bestaat uit:

– Een docentenhandleiding
– Huiswerkopdracht (een week vooraf) + 1 nepprofiel
– Werkblad voor leerlingen
– Blaadje met tips
– Presentatie voor op het digibord (een ‘prezi’)

U kunt de handleiding, huiswerkopdracht, werkblad en blaadje met tips downloaden via onderstaande button. Het gaat om een ingepakt (.zip) bestand. In de handleiding vindt u de link naar de presentatie.

Gratis download


Voorlichtingspakket senioren

Met dit informatiepakket voor senioren hopen wij vooral ouderen te bereiken die nooit of niet zo vaak een computer gebruiken. Het kan gebruikt worden in wijkcentra, verzorgingshuizen en op allerlei andere plaatsen waar ouderen samenkomen.

Wat is het doel?

Ons idee is een bijeenkomst voor ouderen, te organiseren door een wijkcentrum, buurtcafé, een religieuze gemeente, een verzorgingshuis et cetera. Hier wordt de presentatie gehouden en eventueel een quiz gedaan. Waar het om gaat is ouderen te bereiken en hen op ontspannen manier bewuster te maken van de mogelijke gevaren op internet en daarbuiten, en hen met eenvoudige tips weerbaarder te maken.

Dit pakket bestaat uit:

– Een handleiding
– Een presentatie (Prezi) met daarin een filmpje van twee minuten
– Een quiz: FraudeBingo, in de vorm van een digitale presentatie
– Speelkaarten voor de FraudeBingo

U kunt de handleiding en speelkaarten downloaden via onderstaande button. Het gaat om een ingepakt (.zip) bestand. In de handleiding vindt u de links naar de presentaties.

Gratis download


 
 
 

BROCHURES VOOR MELDERS


Brochure Datingfraude
Brochure Ransomware
Brochure Telefonische betaalverzoeken

 
 
 
Internet biedt singles veel mogelijkheden een nieuwe partner te vinden. Helaas kunt u bij uw zoektocht naar een nieuwe liefde ook tegen oplichters aanlopen. Lees meer over datingfraude in deze brochure.In deze brochure gaat de Fraudehelpdesk dieper in op het fenomeen ransomware. We geven antwoord op de meest gestelde vragen én geven tips over hoe u het beste kunt handelen als uw systeem besmet is geraakt. Als een vreemde u om geld vraagt, dan staat u dat natuurlijk niet zomaar af. Zeker niet als het om een flink bedrag gaat. Maar telefonisch weten oplichters met psychologische trucs, manipulatie en sterke leugens toch steeds weer geld af te troggelen van nieuwe slachtoffers. In deze brochure gaat de Fraudehelpdesk dieper in op dit fenomeen.