088 - 7867372
Let op (5/5): Valse sms namens BUNQ Sinds 17:39 | 1 mrt 2024

Bent u oplichters te slim af?

Speel onze game!

Met gehaaide trucs maken oplichters veel geld afhandig van bedrijven en individuen. Ook jij kunt vroeg of laat met een fraudeur te maken krijgen. Doorzie jij dan zijn trucs?

In deze game ga je de strijd aan met een oplichter. Laat zien dat je weet welke stappen een oplichter neemt. Dan zul je merken dat je hem kunt verslaan. Laat zien dat jij een oplichter te slim af bent.

De vragen worden telkens gesteld in een filmpje. Deze kun je nogmaals bekijken door op het icoontje linksonder in beeld te klikken. Zorg dat het geluid aan staat! De game wordt het beste weergegeven op een desktop.

Klik op START QUIZ om te beginnen.

(Bekijk het filmpje en beantwoord daarna de vragen)

icon

Oplichters slagen erin geld te ontfutselen zonder gebruik te maken van slimme technologie. Ze gebruiken openbare informatie voor een effectieve smoes.

icon

De e-mails waarmee CEO-fraude wordt gepleegd zien er vaak simpel uit. Vaak doen de daders wel hun best een domein te claimen dat lijkt op het domein van het bedrijf dat ze willen duperen.

icon

Opvallend vaak krijgen nietsvermoedende slachtoffers van deze fraude het verzoek geld over te maken naar rekeningen in China of Hong Kong. Achterhalen wie erachter zit blijkt erg moeilijk.

icon

Vaak blijkt pas dat een bedrijf is gedupeerd als de medewerker contact krijgt met de echte CEO. Virusscanners gaan niet af bij dit soort e-mails omdat er geen kwaadaardige software bij gebruikt wordt.

icon

Antwoorden A en C zijn juist, B dus niet. CEO-fraude heeft nauwelijks met computerbeveiliging te maken. Wel met het naleven van afspraken rond betalingen.

icon

Wereldwijd zijn er jaarlijks tienduizenden meldingen van CEO-fraude. De schade loopt in de miljarden.

icon

Oplichters doen hun best om hun smoezen zo logisch mogelijk te laten klinken. In dit geval zullen veel mensen hun gegevens afstaan, zonder zeker te weten wie ze aan de lijn hebben. Veiliger is om zelf even naar de receptie te lopen.

icon

Oplichters weten dat mensen gevoelig zijn voor autoriteit. Door een pak van een beveiligingsbedrijf aan te doen, lijkt de oplichter belangrijk en betrouwbaar. Uit onderzoek blijkt dat mensen daardoor hun sleutel afgeven, tegen alle adviezen in.

/ 12 juiste antwoorden!