Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Wees alert op oplichting met studentenkamers

Een aantrekkelijke kamer voor weinig geld. Welke (aankomende) student wil dat niet? Maar pas op. Oplichters loeren op hun kans!

Criminelen maken misbruik van de kamernood in veel studentensteden. Ze plaatsen advertenties met een aantrekkelijke kamer en vragen een lage huur. Ze weten dat veel studenten zo’n buitenkansje wel zien zitten. Vervolgens vragen ze de student om een aanbetaling. Helaas ontvangt de student nooit de sleutels en kan hij fluiten naar het geld.

Kopie ID
Op een vergelijkbare manier proberen oplichters ook aan de kopietjes van identiteitsbewijzen te komen. Ze zeggen tegen de studenten dat ze een kopie van hun paspoort of ID-kaart moeten toesturen als ze de kamer willen hebben. Vervolgens kunnen de oplichters misbruik maken van deze documenten. Ze vragen bijvoorbeeld een bankrekening of telefoonabonnement aan op naam van de gedupeerde student.

Fikse schade
Bij de Fraudehelpdesk melden zich ieder jaar tientallen mensen die in dit soort oplichting zijn getrapt. Het gaat in veel gevallen om studenten. Vaak verloren zij fikse bedragen. Zo’n 50 slachtoffers verloren in 2017 in totaal € 70.000,-. Dat is dus € 1.400 euro gemiddeld per persoon!

Wat kun je zelf doen?
Als (aankomend) student kun je de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van dit soort criminelen. In onderstaande flyer hebben we de belangrijkste tips op een rij gezet.

Bekijk onze flyer (klik voor een grotere afbeelding):