Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

‘Vooral jongeren slachtoffer van cybercrime’

Hoewel jongeren zijn opgegroeid met internet, blijken ze er veel onveilige online gewoontes op na te houden. Hierdoor zijn ze het vaakst slachtoffer van cybercrime.

Dat blijkt uit het Norton Cyber Security Report van beveiligingsbedrijf Symantec naar online gedrag van consumenten en de impact van cybercrime. Voor het onderzoek zijn bijna 21.000 mensen ondervraagd in 21 landen.

Veertig procent van de millennials (jongeren tussen de 20 en 30 jaar) heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met cybercrime. Vaak ligt de oorzaak in hun eigen gedrag. 35 procent van deze jongeren blijkt er bijvoorbeeld geen moeite mee te hebben wachtwoorden te delen met anderen. Ze lopen hiermee wel het risico dat deze gegevens in vreemde handen komen.

Andere opvallende cijfers uit het rapport:

– Drie op de tien personen is niet in staat een phishing-aanval te herkennen

– 86 procent van de ondervraagden heeft te maken gehad met een poging tot phishing. Dertien procent trapte er in en klikte op onveilige links of verstrekte persoonsgegevens.

– Tachtig procent van de mensen die in phishing trapten merkten daar ook de negatieve gevolgen van. Hun identiteit werd bijvoorbeeld misbruikt, er werd geld gestolen of een creditcard op hun naam aangevraagd.

– 51 procent denkt dat het moeilijker is online veilig te blijven dan in het dagelijks leven.

Bron foto: Tim Ellis/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram