Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Vijf tekenen dat u kwetsbaar bent voor oplichting

Verschillende eigenschappen of omstandigheden vergroten het risico dat u ooit slachtoffer wordt van oplichting. De Fraudehelpdesk zette er vijf op een rij.

1. U bent een koopjesjager
Altijd op zoek naar een buitenkansje op Marktplaats? En u boekt liever een vakantiehuis via een onbekende site als dat een paar tientjes scheelt? U loopt dan een behoorlijke kans eens tegen een oplichter aan te lopen. Met lage prijzen lokken fraudeurs slachtoffers in de val.

Met een beetje op de prijs letten is natuurlijk niks mis. Maar laat u niet verblinden door een aanbod dat té mooi is om waar te zijn.

2. U komt iets tekort
Als u naarstig op zoek bent naar gezelschap, vergeet dan niet dat oplichters bijna in de rij staan om geld uit uw zakken te kloppen. Oplichters doen zich voor als een ander en leggen eenzame mensen in de watten. Zodra deze persoon afhankelijk is, vragen de oplichters om geld. Deze vorm van oplichting heet ook wel datingfraude.

Gelukkig hebben veel mensen gelijk door dat iemand die zich online voordoet als Amerikaanse soldaat niet is wie hij zegt te zijn. Maar soms kan grote eenzaamheid ervoor zorgen dat mensen niet meer helder kunnen nadenken, met vergaande gevolgen.

Gebrek aan geld, financiële problemen dus, maakt sommigen ook kwetsbaar. Deze mensen gaan in zee met valse kredietverstrekkers, bijvoorbeeld omdat ze door een BKR-registratie geen normale lening kunnen krijgen. Ze lenen geld om andere schulden te kunnen aflossen. Oplichters laten hun slachtoffers eerst zelf een flink bedrag betalen, zogenaamd om de lening te kunnen krijgen. Van het beloofde geld zien de gedupeerden nooit iets.

3. U gaat zorgeloos om met internetveiligheid
Internet is voor u vrijheid blijheid en goede beveiliging (zoals een virusscanner) vindt u niet nodig? Kwaadwillenden zijn dol op zulke online hippies. Ze plaatsen kwaadaardige software op een computer en hebben vervolgens vrij spel. Bijvoorbeeld om in te breken als u gaat internetbankieren. Te laat komt u erachter dat er geld van uw rekening is verdwenen.

Ook kunnen ze ransomware installeren, waarmee uw dierbare foto’s en andere bestanden versleuteld raken. U krijgt pas weer toegang als u losgeld (ransom) betaalt. Helaas blijkt dat vaak niet de oplossing en ontvangt u helemaal geen code waarmee u de versleuteling kunt opheffen. De bestanden bent u kwijt.

Geniet van de mogelijkheden van internet, maar zet wel uw roze bril af. Leer back-ups te maken en houdt uw software up-to-date.

4. U zit in een dip
Veel mensen die slachtoffer worden van oplichting zitten nét in een moeilijke periode. Soms gaat het om enkele dagen, veroorzaakt door drukte op het werk. Anderen rouwen om het verlies van hun partner, een proces van misschien wel enkele jaren. Doordat deze mensen het zwaar hebben, laten ze het idee niet toe dat ze met een oplichter te maken hebben. Ze verdringen signalen die erop wijzen dat een verhaal niet klopt.

Veel slachtoffers zeggen achteraf, als ze beseffen dat ze zijn opgelicht: ‘Ik had behoefte aan iets leuks. Ik heb toen aanwijzingen genegeerd die erop wezen dat het verhaal dat me werd verteld nep was’.

Belangrijk is dat mensen die online op zoek gaan naar gezelschap niet geïsoleerd raken. Als iemand in uw omgeving online gaat daten, maak de ervaringen die hij of zij heeft bespreekbaar. Benadruk dat u de ander een geluksmoment gunt, maar wijs ook op leugens in de fantasieverhalen van oplichters.

5. U gaat altijd uit van het goede in de mens
Vertrouwen in anderen is als smeerolie in de samenleving. Helaas heeft het ook een nadeel als je altijd uitgaat van het goede in de mens: oplichters maken er graag misbruik van.
De oplossing is natuurlijk niet om iedereen direct te wantrouwen. Maar een gezonde dosis achterdocht kan geen kwaad. Wees u zich ervan bewust dat er altijd oplichters zijn die loeren op een kansje.

Belt een medewerker van Microsoft u uit het niets op om te zeggen dat er iets mis is met uw pc? Krijgt u een e-mail over een openstaande verkeersboete? Vraag uzelf dan af of dat verhaal wel kan kloppen. Verbreek de verbinding en denk eerst even rustig na over hetgeen de beller zegt. En als het om een vreemde e-mail gaat: reageer nooit overhaast en laat iemand met u meekijken naar het bericht.

Bron foto: Geoff Sowrey/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram