NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
U kunt ons bereiken via 088-7867372 of vul het meldformulier in.

Social media

Terug naar tips

Om te voorkomen dat u op sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn wordt benaderd door oplichters, moet u discreet omgaan met de informatie die u plaatst. Niet alleen uw vrienden kunnen zien wat u online deelt.

Valse profielen
Sommige sociale netwerksites hebben privacy-instellingen waarmee u de toegankelijkheid van andere gebruikers tot uw profiel kunt instellen. Wees alert bij vriendschapsverzoeken. Accepteer geen aanvraag van onbekenden, ook al delen jullie dezelfde interesses. Oplichters maken ook profielen met valse namen. Ze gebruiken deze accounts om zich persoonlijk te richten op slachtoffers met als doel hen op te lichten.

Geld overmaken
Als u een onverwacht verzoek krijgt om geld te sturen naar een vriend of familielid, neem dan contact op met uw vriend om te controleren of hij echt om geld heeft gevraagd. Maak nooit geld over op een buitenlandse bankrekening of via money transfers van Western Union of MoneyGram. Deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

Phishing
Net als bij andere accounts op internet, geldt ook voor social media dat u uw persoonlijke gegevens geheim moet houden. Bescherm uw accounts met sterke wachtwoorden en verander ze regelmatig. Reageer ook niet op mail die door de netwerksite zou zijn verstuurd, maar waarin naar uw wachtwoord wordt gevraagd. Oplichters zijn de afzenders van de e-mails of berichten die soms moeilijk van echt te onderscheiden zijn, het zogenoemde phishing. Vaak gaat het om een verzoek tot ‘bevestiging’ van uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Noodoproep
Als de oplichters uw wachtwoord in handen hebben, kunnen ze misbruik maken van uw identiteit. Ze sturen bijvoorbeeld vanaf uw account valse noodberichten naar vrienden en familie en beweren dat u in de problemen zit en dringend geld nodig heeft. Oplichters proberen dit vaak als u op reis bent en als u uw vakantieplannen heeft geplaatst op de netwerksite.

Aanbiedingen
U kunt ook worden benaderd voor nepproducten of goederen en diensten die zogenaamd gratis worden aangeboden. Wees op uw hoede. U kunt namelijk niet altijd vertrouwen op de gestelde voorwaarden, omdat het gemakkelijk is om hierover op internet te liegen.

Liefde
De sociale netwerksites zijn tegenwoordig ook het werkterrein van oplichters die zich voordoen als de ware, de datingfraudeurs. Ze kunnen daar precies uitzoeken hoe het leven van hun slachtoffer eruit ziet en er zo op inspelen. Ook zijn social media-gebruikers minder alert op bedriegers dan mensen die staan ingeschreven op een datingsite, omdat ze via het sociale netwerk niet op zoek zijn naar een relatie.

Zie ook:
Fraudeurs verstrekken leningen via social media