NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

De Fraudehelpdesk is er voor al uw vragen en meldingen over fraude.
Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
U kunt ons bereiken via 088-7867372 of vul het meldformulier in.

Identiteitsfraude

Terug naar tips

Het lijkt zo onschuldig, een kopie van uw identiteitsbewijs voor het afsluiten van een telefoonabonnement of lidmaatschap bij de sportschool. Maar als uw gegevens in verkeerde handen vallen, kunt u het slachtoffer worden van identiteitsfraude. Dat is, kort gezegd, het misbruiken van een identiteit van een ander. Geef daarom nooit zomaar uw identiteitsbewijs en andere informatie zoals uw bankgegevens vrij.

Strafbare feiten
Bij identiteitsfraude worden met gestolen of vervalste identiteitspapieren strafbare feiten gepleegd onder de identiteit van een onschuldige. Zo kunnen criminelen met een gestolen paspoort een lening openen, een huis kopen of een verkeersovertreding begaan onder de naam van iemand anders. Die komt er pas achter als er rekeningen voor hem binnenkomen.

Voorkomen
Er zijn een aantal zaken die kunnen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dit soort fraude. Drie simpele stappen tegen identiteitsfraude zijn:

1. Geef niet zomaar een kopie van uw ID-bewijs
Een klein aantal organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw werkgever en uw bank. Als een autoverhuurbedrijf of hotel toch vraagt om een kopie van uw rijbewijs of paspoort, maak het document dan onbruikbaar voor criminelen. Dat doet u als volgt:

 • Schrijf groot op de kopie dat het een kopie is, voor wie de kopie is bedoeld en de datum.
 • Streep uw burgerservicenummer door. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald.
 • Het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan. Maak het ook daar onleesbaar.

Tip:
– Maak gebruik van de app KopieID. De app is ontwikkeld door de overheid.

Kopie paspoort

(bron: CMI)

2. Wees voorzichtig met de informatie die u over uzelf vrijgeeft
Let op welke informatie u vrijgeeft op bijvoorbeeld social media of in mailtjes. Geef nooit zomaar uw privégegevens aan onbekenden. Reageer ook niet op zogenoemde phishingmails die melden dat u een prijs hebt gewonnen of een rekening moet bevestigen. Door te reageren geeft u uw naam en e-mailadres al vrij.

3. Pas op met persoonlijke informatie op papier
Bewaar uw belangrijke documenten op een veilige plek. Bankafschriften, pincodes en uw DigiD-code zijn alleen van u. Post weggooien? Verscheur documenten als bankafschriften, hypotheekpapieren en andere formulieren en brieven waar uw naam en adres op staan. Verander ook regelmatig uw wachtwoorden van bijvoorbeeld DigiD en uw e-mailaccount.

Signalen
Er zijn een aantal zaken die erop kunnen wijzen dat uw identiteitsgegevens zijn of worden misbruikt gestolen, aldus het Centraal Meld-en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

 • U krijgt rekeningen of ontvangstbevestigingen die aan u zijn gericht voor goederen of diensten die u niet hebt besteld.
 • U ontvangt brieven van advocaten of incassobureaus en gerechtsdeurwaarders over schulden waar u niets van weet.
 • Er staan op uw bankafschriften of creditcardoverzichten uitgaven die u niet herkent.
 • Uw gebruikelijke rekeningen en overzichten worden niet meer bezorgd.
 • U staat bij uw gemeente onder een ander adres dan uw woonadres ingeschreven zonder dat u een wijziging hebt doorgegeven.
 • U kunt geen lening krijgen door een onbekende BKR-signalering.
 • U ziet een of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten.

Slachtoffer
Als u denkt dat u al het slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude, volg dan onderstaande stappen.

 • Neem contact op met uw bank. Blokkeer uit voorzorg uw bankpasjes en creditcards. Controleer ook of er ongebruikelijke transacties hebben plaatsgevonden.
 • Doe aangifte bij de politie.
 • Neem ook contact op met het CMI. Deze organisatie begeleidt u als uw identiteit is misbruikt of als uw persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen.