Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Tips om downloaden valse apps te voorkomen

Europol heeft een aantal nuttige tips op een rij gezet om het downloaden van verkeerde apps op uw smartphone of tablet tegen te gaan.

Vaak denkt men dat apps uit de officiële kanalen als de Play Store gegarandeerd veilig zijn. Helaas is gebleken dat dat niet altijd klopt. Gebruikers kunnen met de volgende tips de kans verkleinen dat ze de verkeerde app downloaden:

1. Wees argwanend als een app grote kortingen belooft voor als u gaat winkelen.

2. Controleer de ontwikkelaar van de app. Vul de naam bijvoorbeeld in via Google. Let wel op dat criminelen namen kunnen nadoen.

3. Werp een blik op gebruikers-reviews en de beoordelingen van anderen. Valse apps hebben vaak geen reviews, terwijl echte apps er al snel heel veel hebben.

4. Check de datum van publicatie. Is dit zeer recent? Dan moet u goed opletten. Echte apps bestaan vaak langer en hebben een recente datum staan onder het kopje ‘updated on’ (voorzien van update op).

5. Bekijk hoe vaak de app is gedownload. Is dit een klein aantal? Let dan extra op.

6. Controleer de titel en omschrijving van de app op spelfouten. Zitten er slordigheden in? Wees dan terughoudend.

7. Neem door welke toestemmingen de app allemaal vraagt. Bekijk naar welke gegevens de app toegang toe wil. Sommige apps vragen u ook om gegevens met andere partijen te mogen delen. Vraag uzelf af of u dit wilt en of het nodig is.

8. Twijfelt u nog steeds, zoek dan online naar de website van de app die u wilt downloaden. Via de officiële site van de ontwikkelaar kunt u vrijwel altijd klikken op een link naar de app store. Dan komt u bij de originele app uit.

De tips die Europol op Twitter plaatste: