Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Slachtoffer lijkt internetoplichter en wordt dubbel slachtoffer

Wie slachtoffer is van fraude, komt soms voor nog meer onaangename verrassingen te staan. Dat merkte een melder, die opeens van oplichting werd beschuldigd.

Wat is er gebeurd? De man biedt een vrijwel nieuwe telefoon aan op internet. Al snel wordt hij benaderd door een geïnteresseerde. De vrouw vertelt dat zij de telefoon voor een vriendin wil kopen, maar dat zij de aankoop met een groepje vriendinnen doet. Of het goed is dat de drie vriendinnen elk een deel van het bedrag aan hem overmaken.

Dat vindt de melder prima, en hij geeft zijn rekeningnummer door. De volgende dag is het totaalbedrag inderdaad bijgeschreven, van drie verschillende rekeningen. Hij stuurt de telefoon dus op.

Enkele weken later ziet hij in zijn rekeningoverzicht dat iemand € 0,01 heeft overgemaakt. Als hij de transactie aanklikt, leest hij in de omschrijving dat iemand hem op boze toon verzoekt om het geld snel terug te storten. Het is een van de drie ‘vriendinnen’. Verbaasd kijkt hij al zijn transacties nog eens goed na, en neemt contact op met degenen die het geld gestort hebben.

Dan blijkt dat de drie bedragen die hij zogenaamd van de vriendinnengroep heeft ontvangen, in werkelijkheid van drie andere slachtoffers zijn. Zij hebben geld overgemaakt om onder meer gereedschap en een tas te kopen. Maar met hun geld heeft een oplichter een telefoon bij de melder gekocht. De bankrekening van de melder is dus gebruikt om anderen op te lichten.

Omdat hij zich er vervelend over voelt, besluit hij de bedragen terug te storten. Ook al heeft hij de telefoon dan eigenlijk ‘weggeven’. Maar wanneer hij dat wil doen, merkt hij dat de bank zijn rekening heeft geblokkeerd vanwege ‘frauduleuze transacties’. Het kan nog anderhalve maand duren voordat de bank het hele verhaal heeft uitgezocht. Ondertussen kan de melder niet meer bij zijn salaris en is hij afhankelijk van vrienden om zelfs maar boodschappen te kunnen doen.

Dat hij zijn telefoon aan een oplichter heeft gestuurd, daar kon hij uiteindelijk nog wel overheen stappen. Maar dat zijn leven deze wending zou krijgen, dat had hij niet kunnen bedenken.