Let op: Dreigende sms over bezoek porno-website is nep! Sinds 17:01 14 jun 2019

Pas op voor nep-formulieren over beurs

International Fairs Directory

Er worden door International Fairs Directory (IFD) weer spookfacturen over een beurs verstuurd aan ondernemers. In dit geval zou het vooral gaan om deelnemers aan Gastvrij Rotterdam, laat branchevereniging CLC-VECTA weten. Het lijkt in eerste instantie te gaan om formulieren die ‘gecontroleerd’ moeten worden.

Het gevaar zit hem erin dat deze formulieren er heel betrouwbaar uitzien. De ondernemers die deze spookfactuur ontvangen, hebben zich inderdaad aangemeld voor een beurs. En veel gegevens op de formulieren kloppen: de naam van de beurs, de gegevens van de organisatie die het formulier ontvangt en zelfs het standnummer op de beurs. Daardoor wordt de indruk gewekt dat het formulier echt gaat over de beurs waaraan de ondernemer deelneemt.

De organisatie moet alles controleren om de gegevens up-to-date te houden. Maar wie het formulier ondertekent en terugstuurt, gaat een overeenkomst aan en zit mogelijk jarenlang aan een betaling van € 1.212,- per jaar vast. Dat staat namelijk in de (heel) kleine lettertjes.

Waarschijnlijk heeft de afzender in openbare bronnen gevonden wie zal deelnemen aan een beurs en die bedrijven vervolgens aangeschreven.

CLC-VECTA laat weten dat vergelijkbare methoden ook onder andere namen plaatsvindt, waaronder:
– het Oostenrijkse bedrijf Construct Data (Fair Guide)
– Expo Guide uit Mexico met een adres in Frankrijk
– Event Fair/The Exhibitors Index uit Slowakije (Bratislava)
– FairExpo
– FachPack-beurs (Nuremberg, Duitsland)

Advies
Heeft u zich aangemeld voor een beurs en een formulier ‘ter controle’ van uw gegevens ontvangen? Wees dan alert. Mogelijk wordt een smoes gebruikt om u een handtekening te laten zetten onder een overeenkomst. Logo’s en de naam van een bestaande beurslocatie kunnen daarbij misbruikt worden. Neem bij twijfel contact op met de echte organisator, maar niet via de contactmogelijkheden die in de nep-brief staan. U kunt ook altijd voor advies bellen met de Fraudehelpdesk.

Bent u gedupeerd? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk via 088 – 7867372 of via het meldformulier.

Ik wil hierover een melding plaatsen