Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Slachtoffer datingfraude ziet deel verloren geld terug

Een opmerkelijk positief bericht tussen alle ellende die we horen: een van de slachtoffers van datingfraude heeft een deel van haar verloren geld teruggekregen.

Na een juridische strijd van enkele jaren zag zij het bedrag met 4 nullen weer bijgeschreven worden op haar rekening.

Begin 2014 maakte zij het geld over aan haar oplichter. Nadat zij eerder enkele transacties via Western Union had gedaan, deed zij de laatste overboeking per bank. Terwijl ze op ‘Verzenden’ klikte, vroeg ze zich opeens af: ‘moet ik dit wel doen?’. Op datzelfde moment mailde een vriendin dat ze het zaakje niet vertrouwde. Dat was het keerpunt.

De vrouw nam direct contact op met de bank om de overboeking terug te draaien en schakelde juridische hulp in. Die snelle actie heeft resultaat gehad.

Terugeisen
Omdat het een internationale transactie betrof, werd het geld namelijk via verschillende hoofdkantoren overgeschreven. Achteraf bleek dat op het moment dat de vrouw de bank belde om te zeggen dat de overboeking een vergissing was, het geld nog steeds in Nederland was. Om die reden kon ze met succes het geld terugeisen.

Overigens is het zeer uitzonderlijk dat slachtoffers van datingfraude hun centen terugzien. Meestal wordt al het geld contant overgemaakt via bedrijven als Westen Union of MoneyGram, waarbij er helemaal geen bank of andere financiële instelling aan te pas komt.

Op onze campagnepagina over datingfraude vindt u meer informatie over het verschijnsel.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram