Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Recordaantal valse mails

Ondanks de vakantieperiode ontving de Fraudehelpdesk in de maand augustus een recordaantal valse mails: ruim 100.000.

De afgelopen maanden zagen we al een stijging, maar het nieuwe record is een verdubbeling van het aantal mails dat we vorig jaar gemiddeld per maand ontvingen.

Met ‘valse mail’ bedoelen we de verdachte e-mails die burgers naar ons speciale e-mailadres sturen. Meestal gaat het om spam, phishing- of malwaremails. Wij zijn daar erg blij mee: hoe meer mails hoe beter. De mails geven ons namelijk een helder beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van oplichting via e-mail. Op basis hiervan kunnen we anderen waarschuwen, via onder meer onze website en social media. Verder rapporteren we aan de overheid en opsporingsdiensten.

En sinds eind vorig jaar werken we in een pilotproject samen met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van alle .nl-domeinnamen. We wisselen informatie uit over .nl-domeinnamen die ervan worden verdacht voor phishing misbruikt te worden. Het doel hiervan is te onderzoeken of het delen van informatie leidt tot het sneller herkennen en offline halen van verdachte .nl-websites. Voor ontvangers van valse mails is het daarmee extra zinvol geworden om de mails bij ons te melden: u draagt bij aan het aanpakken van frauduleuze websites.

We willen hierbij iedereen die ons valse mails toestuurt via valse-email@fraudehelpdesk.nl heel hartelijk danken. Gaat u hier vooral mee door!


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram