Let op: Vanwege een telefoonstoring zijn wij slecht bereikbaar! Sinds 14:40 19 jun 2019

Ransomware gebruikt Google Maps voor locatie slachtoffer

Een nieuwe soort ransomware gebruikt Google Maps om de locatie van gedupeerde computergebruikers te achterhalen.

Dat hebben onderzoekers ontdekt, meldt Security.nl. Deze zogeheten CryLocker versleutelt bestanden, waarna slachtoffer om losgeld wordt gevraagd. Een slachtoffer krijgt pas weer toegang tot zijn gegevens als 1,1 Bitcoin is betaald (zo’n € 600,-).

Waarom de ransomware de gegevens van Google Maps gebruikt is nog niet helemaal zeker. Waarschijnlijk wordt deze informatie gebruikt om de locatie van het slachtoffer weer te geven op zijn eigen beeldscherm. Hiermee proberen de criminelen achter het virus de druk op te voeren, zodat het slachtoffer sneller geneigd is te betalen.

Betalen losgeld
Veel slachtoffers van ransomware twijfelen of het losgeld betalen een goede stap is, vaak niet ten onrechte. Immers biedt het geen garantie dat u werkelijk weer bij u bestanden kunt. Daar hebben de makers van CryLocker iets op gevonden. Ze geven gedupeerden de kans een bestand kosteloos te ontsleutelen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat de decryptiecode werkt.

Of daarmee ook betalen de beste keuze is, is moeilijk te zeggen. Slachtoffers van ransomware kunnen in ieder geval het beste een kijkje nemen op Nomoreransom.org om te zien of er al gratis sleutels beschikbaar zijn voor het type virus dat ze getroffen heeft. Vooralsnog is dat voor CryLocker niet het geval.

 


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram