Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Politie herhaalt waarschuwing voor Microsoftbellers

De politie roept mensen op direct de verbinding te verbreken als iemand belt die zegt medewerker te zijn van softwarebedrijf Microsoft. Aanleiding voor deze waarschuwing is een reeks aangiftes die de politie heeft ontvangen.

Ook de Fraudehelpdesk krijgt het hele jaar al veel meldingen over deze zogenoemde Microsoftbellers. Tot deze week staat de teller al op bijna 2000 meldingen, waarvan ruim 180 mensen daadwerkelijk geld hebben verloren. Gezamenlijk raakten zij maar liefst € 630.000,- kwijt.

De slachtoffers zijn volgens de politie voornamelijk oudere mensen. Ze zijn meegegaan in het verhaal van de beller dat er iets aan hun computer mankeert. Er zou bijvoorbeeld een virus worden verspreid vanaf het apparaat, of een licentie is verlopen.

‘Problemen oplossen’
De Microsoftbeller stelt dat hij de problemen kan oplossen. Hij installeert een programma op de pc waarmee hij op afstand de besturing kan overnemen. Als de problemen zogenaamd zijn opgelost moet de klant een bedrag betalen. Helaas krijgt de Microsoftbeller op dat moment toegang tot het internetbankieren van het slachtoffer. Vervolgens sluist de oplichter geld weg van de rekening.

Vaak zijn de bellers te herkennen aan een feit dat ze Engels spreken, met een duidelijk Indiaas accent. Verbreek direct de verbinding met dergelijke bellers. Het voelt wellicht wat onbeleefd. Maar als u op een nette manier van de beller probeert af te komen kan het gebeuren dat deze een zielig verhaal ophangt en u zo een schuldgevoel aanpraat.

Zie ook: Zo beduvelen Microsoftbellers onwetende computergebruikers

Bron foto: Ferenc Pohly/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.