Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Oplichters zuigen hele verhalen uit hun dikke duim

Een koper meldt zich voor de auto die u online te koop heeft staan. Dan begint deze figuur ineens over een miljoenenerfenis en de oorlog in Syrië. Welkom in de kleurrijke verhalenwereld van West-Afrikaanse oplichters.

West-Afrikaanse oplichters staan bekend om fantasierijke smoezen waarmee ze mensen geld uit hun zakken proberen te praten. De ene keer is die smoes geloofwaardig, het volgende moment uiterst belabberd.

Enkele voorbeelden:

U bent uitgekozen een erfenis van $ 3,5 miljoen dollar te beheren

Meesterfraudeur Madoff heeft opeens uw hulp nodig

Een aantal Nederlandse autoverkopers hebben afgelopen dagen een nieuwe poging tot oplichting in hun mailbox aangetroffen. Hoewel de tekst al langer rondgaat laat het mooi zien hoeveel fantasie dit soort lieden soms hebben.

De verkopers kregen bericht van ene mevrouw Zahrah Mohd. In haar lange verhaal vertelt ze uit Syrië te komen, te willen vluchten naar Nederland en een flink geldbedrag in het bezit te hebben. En ohja, ze wil graag de aangeboden auto kopen. Ga met uw muis over de mail en lees mee met de smoezen van de oplichters:

Wat is dit?
Weliswaar is de tekst in zeer gebrekkig Nederlands, dus veel mensen die zo’n bericht ontvangen zullen vermoeden dat het niet betrouwbaar is. Dat is maar goed ook, want achter dit soort mails zitten vaak West-Afrikaanse oplichters. Hun doel is om u enthousiast te maken over geldt dat u gaat krijgen. Vandaar dat er wordt gesproken over dat de ontvanger dertig procent van € 20,5 miljoen krijgt. Wie met deze lieden in zee gaat zal al gauw ontdekken dat het de bedoeling is dat juist de ontvanger van het geld aan het betalen gaat. Telkens zullen nieuwe smoezen opduiken waar hij of zij moet betalen. In sommige gevallen zijn mensen voor een vermogen gedupeerd.

Dit soort fraude valt in de categorie voorschotfraude. Meer weten? Bekijk dan onze overzichtspagina over voorschotfraude.

Bron foto: David Stahl/Flickr.com, CC BY-NC-SA. 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram